Sisäinen muuttoliike kiihtyy Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sisäinen muuttoliike kiihtyy Latinalaisessa Amerikassa

Muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltojen siirtolaisvastaisuus on saanut monet latinalaisamerikkalaiset etsimään uutta kotia naapurimaistaan.

(IPS) -- Yhdysvallat on yhä ykköskohde latinalaisamerikkalaisten muuttoreiteillä, mutta vaurastuvien maiden vetovoima on kasvanut alueen sisällä. Niihin on ollut tulijoita myös Euroopasta ja USA:sta.

YK:n viime vuoden tilaston mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on rekisteröity 7,6 miljoonaa maahanmuuttajaa, joista 63 prosenttia tuli alueen sisältä. Sisäinen muuttoliike kiihtyi 3,5 prosentin vuosivauhtia 2000–2010, kun kasvu aiemmin oli prosentin luokkaa.

Tänä vuonna alueen talouskasvu on hiipumassa, mutta ei ihan kaikkialla. Panamaan povataan yhä kuuden prosentin kasvua, viiden prosentin tuntumaan yltänevät myös Antigua ja Barbuda, Bolivia, Nicaragua sekä Dominikaaninen tasavalta.

Lähes koko Etelä-Amerikassa kasvu lähestyy nollaa. Sen pelätään taas lisäävän eriarvoisuutta, jota on kyetty helpottamaan köyhimmille suunnattujen sosiaalitukien avulla.

Venezuelasta Panamaan

Eurooppaa ja Yhdysvaltoja viime vuosina koetelleet talousvaikeudet sekä vahvistunut siirtolaisvastaisuus ovat saaneet monet latinalaisamerikkalaiset etsimään uutta kotia naapurimaistaan. Lähtijät ovat yhä useammin nuoria tai naisia.

Venezuelalainen Jesús Padrón, 29, matkusti vuonna 2009 Espanjaan, jossa viipyi puoli vuotta. Hän palasi kuitenkin kotimaahan suorittamaan loppuun yhteiskuntatieteen opintonsa ja muutti Panamaan 2013.

"Panama tarjoaa taloudellista vakautta ja turvallisuutta Venezuelan väkivallan sijaan", sanoo matkaoppaana työskentelevä Padrón. Aiemmin hän pesi autoja ja teki tilapäisiä hanttihommia.

Alueellisia suosikkeja

Maahanmuuton suosituimpia kohteita alueella on viime aikoina ollut Argentiina, joka houkuttaa väkeä varsinkin Paraguaysta ja Boliviasta. Venezuela vetää kolumbialaisia, nicaragualaisten suosikki on Costa Rica ja haitilaisten Dominikaaninen tasavalta.

Kuubalaisilla on ollut turvattu pääsy Yhdysvaltoihin vuodesta 1966, mutta he ovat suunnanneet kasvavassa määrin myös Ecuadoriin, Meksikoon ja Venezuelaan.

Brasiliaa ja Meksikoa suosivat erityisesti alueen ulkopuolelta tulevat. Brasiliassa heidän osuutensa on 70 ja Meksikossa 86 prosenttia siirtolaisista. Brasiliaan muutetaan varsinkin Euroopasta ja Meksikoon Yhdysvalloista.

Latinojen pääkohde on kuitenkin yhä USA, jossa elää 20,8 miljoonaa alueelta ulkomaille muuttaneista 28,5 miljoonasta. Seuraavat suosikit ovat Espanja ja Kanada, ja omalle alueelle jää 15 prosenttia muuttajista. Muuttoliike Euroopasta Latinalaiseen Amerikkaan on viime vuosina ollut vilkkaampaa kuin päinvastainen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia