Uutiset

Shell jälleen korruptiosyytösten kohteena Nigeriassa

Samalla kun öljyjätti lobbaa läpinäkyvyyttä vastaan EU:ssa, syytetään sitä lähes miljardin piilottelusta Afrikassa.
(Kuva: Lee Jordan / cc 2.0)

Viime kuussa uutisoidun Nigerian öljyvuotoon liittyvän kohun jälkeen Shellin liiketoiminta Länsi-Afrikassa on hankkimassa lisää kyseenalaista mainetta.

Yhdysvalloissa julkaistujen asiakirjojen mukaan öljyjättiä epäillään lähes miljardin euron suuruisen maksun naamioimisesta Nigerian hallitukselle tarkoitetuksi, vaikka se oli todellisuudessa yhtiölle, jonka omistaa rahanpesusta tuomittu Nigerian entinen öljyministeri.

Shell kumppaneineen julkisti joulukuussa 2011 tehneensä kaupat Nigerian hallituksen kanssa avomerellä sijaitsevasta alueesta, josta se oli kiistellyt Nigerian hallituksen ja öljyministerin yhtiön kanssa jo vuosikymmenen.

Newyorkilaisessa tuomioistuimessa esitetyt asiakirjat kuitenkin paljastavat Shellin ja Nigerian valtion kytkökset öljyministerin yhtiöön, sillä Nigerian hallitus maksoi vielä saman kuukauden aikana tarkalleen saman summan öljyministerin yhtiölle.

Shell ja ENI ovat kiistäneet maksaneensa mitään yhtiölle alueoikeuksista ja sanovat käsitelleensä kauppaehtoja vain Nigerian hallituksen kanssa.

Shell lobannut samalla läpinäkyvyyttä vastaan

Vaikka syytteet kumottaisiin, paljastus on kova isku Shellin kansainvälisille pyrkimyksille rajoittaa yritysten läpinäkyvyysvaatimuksia, sanoo Global Witness-järjestö.

EU:ssa ja Yhdysvalloissa on meneillään lukuisia lakiehdotuksia, jonka myötä luonnonvaroja hyödyntävät yritykset olisivat velvollisia raportoimaan maksamansa verot ja maksut maa- ja hankekohtaisesti. Shell julkisesti asettunut vastustamaan lakialoitteita ja lobbannut heikentääkseen raportoinnin tehoa.

Shell on julkaissut tiedot joistakin hallituksille tehdyistä maksuista vuonna 2011, mutta nykyisellään yhtiö on voinut piilottaa tietyt maksut hanketasolla, kuten OPL 245:n tapauksessa, Global Witness arvioi.

korruptio & läpinäkyvyyskauppayhtiöt Nigeria

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.