Uutiset

Shell jälleen korruptiosyytösten kohteena Nigeriassa

Samalla kun öljyjätti lobbaa läpinäkyvyyttä vastaan EU:ssa, syytetään sitä lähes miljardin piilottelusta Afrikassa.
(Kuva: Lee Jordan / cc 2.0)

Viime kuussa uutisoidun Nigerian öljyvuotoon liittyvän kohun jälkeen Shellin liiketoiminta Länsi-Afrikassa on hankkimassa lisää kyseenalaista mainetta.

Yhdysvalloissa julkaistujen asiakirjojen mukaan öljyjättiä epäillään lähes miljardin euron suuruisen maksun naamioimisesta Nigerian hallitukselle tarkoitetuksi, vaikka se oli todellisuudessa yhtiölle, jonka omistaa rahanpesusta tuomittu Nigerian entinen öljyministeri.

Shell kumppaneineen julkisti joulukuussa 2011 tehneensä kaupat Nigerian hallituksen kanssa avomerellä sijaitsevasta alueesta, josta se oli kiistellyt Nigerian hallituksen ja öljyministerin yhtiön kanssa jo vuosikymmenen.

Newyorkilaisessa tuomioistuimessa esitetyt asiakirjat kuitenkin paljastavat Shellin ja Nigerian valtion kytkökset öljyministerin yhtiöön, sillä Nigerian hallitus maksoi vielä saman kuukauden aikana tarkalleen saman summan öljyministerin yhtiölle.

Shell ja ENI ovat kiistäneet maksaneensa mitään yhtiölle alueoikeuksista ja sanovat käsitelleensä kauppaehtoja vain Nigerian hallituksen kanssa.

Shell lobannut samalla läpinäkyvyyttä vastaan

Vaikka syytteet kumottaisiin, paljastus on kova isku Shellin kansainvälisille pyrkimyksille rajoittaa yritysten läpinäkyvyysvaatimuksia, sanoo Global Witness-järjestö.

EU:ssa ja Yhdysvalloissa on meneillään lukuisia lakiehdotuksia, jonka myötä luonnonvaroja hyödyntävät yritykset olisivat velvollisia raportoimaan maksamansa verot ja maksut maa- ja hankekohtaisesti. Shell julkisesti asettunut vastustamaan lakialoitteita ja lobbannut heikentääkseen raportoinnin tehoa.

Shell on julkaissut tiedot joistakin hallituksille tehdyistä maksuista vuonna 2011, mutta nykyisellään yhtiö on voinut piilottaa tietyt maksut hanketasolla, kuten OPL 245:n tapauksessa, Global Witness arvioi.

korruptio & läpinäkyvyyskauppayhtiöt Nigeria

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.