Serbituristit kelpaisivat naapureille matkailijavirran ehtyessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Serbituristit kelpaisivat naapureille matkailijavirran ehtyessä

Jugoslavian hajoamissotien aikaiset kaunat
serbejä kohtaan unohtuvat Kroatiassa ja Sloveniassa, kun naapureita
houkutellaan tyhjeneviin turistikohteisiin.

Jugoslavian hajoamissotien aikaiset kaunat serbejä kohtaan unohtuvat Kroatiassa ja Sloveniassa, kun naapureita houkutellaan tyhjeneviin turistikohteisiin.

Belgradiin ja muihin Serbian kaupunkeihin on ilmaantunut suuria ulkomainoksia Kroatian ja Slovenian aurinkorannoista.

Kuvissa on Dubrovnikin ja Rovinjin kaltaisia paikkoja, joissa moni nyt keski-ikäinen serbi lomaili nuoruudessaan. Yksistään belgradilaiset omistivat Kroatian rannikolla yli 22 000 loma-asuntoa.

Kroatian itsenäisyyssota 1991-1995 vaati 20 000 kroaatin hengen ja nostatti vihaa itsenäistymistä vastustanutta Serbiaa kohtaan.

"On aika sysätä syrjään historian vääryydet ja toivottaa serbit tervetulleiksi turistikohteisiin", hiljan Belgradin matkamessuille osallistunut dubrovnikilainen hotellinomistaja Goran Strok sanoo.

Kroatia saa viidenneksen tuloistaan matkailusta, mutta turismi on alkuvuodesta kutistunut liki viidenneksen viime vuoden alusta.


Serbejä ei kiinnosta


Serbeistä kilpailee kuitenkin myös Slovenia, joka mainostaa Portorozin ja Piranin pikkukaupunkeja "lähimpänä eurooppalaisena rantakohteena".

Slovenia on ainoana entisen Jugoslavian osana Euroopan unionin jäsen. EU vaatii serbeiltä viisumin, mutta Slovenia lupaa sen järjestyvän lomalaisille helposti.

Slovenian itsenäisyyssota kesti vain kymmenen päivää ja vaati vähän uhreja, joten katkeruus Serbiaa kohtaan on vähäisempää kuin Kroatiassa.

Naapureiden harmiksi monilla serbeillä on muita lomasuunnitelmia.

"Kroaatitko kutsuvat meitä takaisin? En usko. Serbithän ovat, syystä tai syyttä, olleet heille myrkkyä 20 viime vuotta. En usko, että lähden sinne lähiaikoina", belgradilainen insinööri Zoran Mitrovic aprikoi.

Serbian matkatoimistojen yhdistyksen mukaan serbien suosikkikohde on nyt Kreikka, jota seuraavat Bulgaria, Turkki ja Egypti.

"Kroatia ja Slovenia häviävät jopa Montenegrolle ja kotimaan sisäosille, joihin matkustaa noin pari prosenttia serbeistä", järjestön johtaja Radisav Stankovic kertoo.

Osasyynä on Kroatian ja Slovenian kalleus. Niissä pelkkä hotelliviikko maksaa yli 400 euroa. Summalla saa sekä lennot että hyvän hotellin Kreikasta, Egyptistä, Turkista tai Tunisiasta, Odeon-matkatoimiston johtaja Mirko Bauk sanoo.


Kilpailu kiristää välejä


Serbian ja Kroatian välillä ei ole säännöllistä lentoliikennettä. Tilauslentoja Belgradista Pulaan käytti tilastojen mukaan viime vuonna vain 2 650 henkeä.

Autoilu naapurimaihin ei houkuttele serbejä, joiden rekisterikilvet voivat yllyttää paikallisia vandalismiin.

Jotkut serbit menevät Kroatian rannikolle bussilla tai junalla ja yrittävät olla hissuksiin pelätessään puheensa aksentin herättävän aggressioita, alueella matkaillut Simona Petrovic kertoo.

Kilpailu serbeistä on kiristänyt Kroatian ja Slovenian välejä. Kroatia pilkkaa Sloveniaa, jolla on merenrantaa vain 46 kilometriä, kun sen oma rantaviiva kattaa 1 700 kilometriä.

Slovenia on puolestaan jarruttaa Kroatian EU-jäsenyyttä maiden väliseen rajakiistaan vedoten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia