Selvitys: Kolmasosa tuotetusta ruoasta päätyy kaatopaikalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kolmasosa tuotetusta ruoasta päätyy kaatopaikalle

Ruokahävikin ympäristö- ja talousvaikutukset ovat päätähuimaavia, sanoo FAO.

Kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta joko katoaa tai heitetään roskiin samaan aikaan kuin sadat miljoonat näkevät nälkää, sanotaan YK:n maatalousjärjestö FAO:n uudessa raportissa.

FAO:n raportin mukaan kansainvälisesti kaikkiaan 1,3 miljardia tonnia ruokaa menee hukkaan vuosittain. Ruokahävikin taloudellinen vaikutus on lähes 580 miljardia euroa, järjestö arvioi.

Taloudellisten menetysten ohella ympäristövaikutukset ovat arvioitua suuremmat.

FAO arvioi, että ruokahävikin myötä menetetään Venäjän Volga-joen vuosittaisen virtaama määrä vettä ja käytännössä lähes kolmannes maailman viljelymaasta tuottaa kaatopaikalle menevää ravintoa. Lisäksi hävikki aiheutttaa 3,3 miljardia tonnia kasvihuonekaasupäästöjä, todetaan raportissa. 

Hävikin määrä jakautuu kuitenkin alueellisesti. Esimerkiksi Aasiassa viljatuotteiden hävikki on merkittävintä ja korkean tulotason maat vastaavat kahdesta kolmasosasta maailman lihahävikistä, jos Latinalaisen Amerikan osuutta ei oteta huomioon.

"Kun nälkää näkeviä on 870 miljoonaa, emme yksinkertaisesti voi sallia sitä, että kolmasosa kaikesta tuottamastamme ruoasta menee jätteisiin tai katoaa epätarkoituksenmukaisten käytäntöjen vuoksi", sanoi FAO:n pääjohtaja José Graziano da Silva YK:n uutispalvelulle.

Silva haluaa koko ruokatuotantoketjun, alkaen viljelijöistä ja päätyen ruoan tuottajien ja kauppojen kautta kuluttajiin, kantavan vastuuta ruokahävikin estämisessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia