Uutiset Ihmiskauppa

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka
Ihmiskaupan uhreja ei auteta tarpeeksi tehokkaasti Suomessa, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu. (Kuva: LastHuckleBerry / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Ihmiskaupan uhrien auttamista säätelevä laki ei toimi, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu tuoreessa selvityksessään. 

Yhteistyössä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin kanssa tehdyn selvityksen mukaan Suomessa on haasteita etenkin kunnissa pysyvämmin asuvien ihmiskaupan uhrien auttamisessa. Kuntien sosiaali- ja terveystoimi ei tunne ihmiskaupan uhrien auttamista koskevaa laki eivätkä uhrit usein saa palveluita.

Ihmiskaupan uhrien auttamisesta säätelee Suomessa vastaanottolaki. Suomessa on myös ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, jota pyörittää Joutsenon vastaanottokeskus. Siinä oli Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuoden lopulla 322 asiakasta, enemmän kuin koskaan aiemmin.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun asiakirja- ja haastatteluaineistoon perustuvan selvityksen mukaan keskus tekee kyllä hyvää työtä, mutta auttamisjärjestelmän tarjoama viranomaisapu ei tavoita kaikkia apua tarvitsevia ihmiskaupan uhreja eivätkä kaikki pääse järjestelmään. Jotkut uhreista poistetaan auttamisjärjestelmästä esimerkiksi rikosnimikkeen tai syytteen muuttumisen vuoksi. Kaikki uhrit eivät edes hae viranomaisavun piiriin.

Selvityksen mukaan ihmiskaupan uhrien auttamisesta olisi tärkeää säätää erillislaki, antaa laista ohje kunnille sekä parantaa kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä. 

Selvityksen tulokset eivät olleet yllätys myöskään ihmiskaupan uhrien parissa toimiville järjestöille. Niiden mielestä selvitystä pitäisi jatkossa käyttää jatkossa uhrien aseman parantamisessa. 

”Tällä hetkellä ihmiskaupan uhrien asema auttamisjärjestelmän ja kuntien asiakkaana on epäyhdenvertainen, alueelliset erot ovat isoja ja palvelujen saanti on epävarmaa. Uhrit jäävät usein liian yksin selviytymään erittäin haasteellisesta elämäntilanteesta, vaikka muodollisesti ovatkin oikeutettuja kunnan palveluihin”, Pro-tukipisteen, Pakolaisneuvonnan, Monika-naisten ja Rikosuhripäivystyksen julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että monet uhrit eivät hakeudu viranomaisavun piiriin. Niiden selvitysten mukaan pelkästään tämän vuoden helmikuusta alkaen on tunnistettu 12 mahdollista ihmiskaupparikoksen uhria, joista vain neljä on suostunut hakemaan apua viranomaisilta. Syynä on esimerkiksi pelko ja epävarmuus seurauksista itselle tai läheisille.

Ihmiskauppa ihmiskauppapolitiikkalakioikeus ja rikos Suomi Pro-tukipiste ryPakolaisneuvonta

Lue myös

ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Itohan Okundaye

16-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi joutunut Itohan Okundaye kampanjoi naisten riistoa vastaan ja odottaa neljättä vuotta turvapaikkaa Suomessa

Nigerialainen Itohan Okundaye haaveili paremmasta elämästä Euroopassa mutta joutui seksityöhön. ”En toivoisi sitä pahimmalle vihollisellenikaan”, hän sanoo. Tulevaisuus on yhä avoin, sillä Suomi ei ole myöntänyt hänelle turvapaikkaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.