Uutiset Naisten oikeudet

Sambiassa naispoliitikolla ei ole varaa epäonnistua

Sambian naispoliitikoilla on samantyyppisiä haasteita kuin suomalaisillakin – naisen ei kannata tehdä virheitä, sanovat Suomessa vierailevat Sambian naisten lobbausjärjestön johtajat.
Juliet Chibutan (vas.) ja Beauty Kateben mukaan Sambiassa tasa-arvo-ongelmat ovat samantyyppisiä kuin Suomessakin. (Kuva: Teija Laakso)

Naisten osallistuminen politiikkaan etenee hitaasti mutta vakaasti Sambiassa, jossa naispuolisten kansanedustajien osuus nousi viime elokuun vaaleissa korkeammalle kuin koskaan, 17:ään prosenttiin. Tulos on vaatimaton verrattuna Suomen kaltaisiin maihin, mutta maan naisten poliittisen lobbausjärjestön toiminnanjohtaja Juliet Chibuta on tulokseen tyytyväinen.

"Se on hyvä tulos, sillä viime kerralla, vuonna 2011, naisten osuus putosi. Tulosten nousu osoittaa, että strategiamme ovat alkaneet toimia", hän sanoo.

Chibuta johtaa Zambia National Women's Lobbya (ZNWL), järjestöä, joka pyrkii lisäämään naisten osallistumista politiikkaan ja muuhun päätöksentekoon. Se kouluttaa naisia ja paikallisyhteisöjä ja lobbaa puolueita, jotta nämä ottaisivat naisia riveihinsä. Mukana toiminnassa on myös miehiä.

Chibuta vierailee tällä viikolla kollegansa, ZNWL:n puheenjohtajan Beauty Kateben, kanssa Suomessa muun muassa tapaamassa suomalaisia naispoliitikkoja. Järjestö on tehnyt vuosia yhteistyötä suomalaisten puolueiden demokratiatukijärjestön Demo Finlandin kanssa esimerkiksi naisten puoluerajat ylittävän yhteistyön edistämiseksi. Järjestöjen koulutuksiin osallistuu vuosittain satoja naispoliitikkoja.

"Sambiassa puolueiden välillä on paljon jännitteitä eivätkä ne yleensä istu samassa pöydässä. Projektin alkamisen jälkeen naiset ovat kuitenkin alkaneet kokoontua yhteen, vaihtaa ideoita ja tietoja ja tukea toisiaan", Chibuta kertoo.

Raha estää osallistumasta

Tasa-arvo on Sambiassa viime vuosina edennyt. Maahan on saatu äitiysloma ja naisille oikeus saada lainaa ilman miesten lupaa. Maailman talousfoorumin tutkimuksen mukaan palkkatasa-arvossa maa on maailman kolmanneksi paras, vaikka se ei muuten tasa-arvotilastoissa loistakaan.

Silti haasteet ovat yhä valtavia. Sambiassa valitsee perinteinen ajattelutapa, jossa naisten paikka on kotona ja miehet nähdään parempina johtajina, Chibuta sanoo.

Naisten heikkoon poliittiseen osallistumiseen on myös käytännön syitä.

"Sambiassa ehdokkaalla on oltava paljon rahaa, jotta hän voi tehdä kampanjan. Useimmat naiset eivät ole taloudellisesti voimaantuneita vaan he ovat riippuvaisia miehistä", Katebe kertoo.

Viime vaaleissa lakia myös muutettiin niin, että ehdokkailta vaadittiin vähintään 12 vuoden koulutusta. Se esti monien naisten ehdokkaaksi asettumisen.

Suomessa samat haasteet

Valituksi tuleminen ei tarkoita, että naispoliitikon haasteet ovat ohi. Yksittäisten naisten on vaikea saada ääntään kuuluviin parlamentissa, ja miespoliitikot kommentoivat heitä kielteisesti heidän puhuessaan, Chibuta kertoo. Katebe kritisoi myös mediaa.

"Media käsittelee miehiä enemmän kuin naisia. Ja kun naista haastatellaan, jotkut kysymykset ovat syrjiviä. Heiltä kysytään esimerkiksi, ovatko he naimisissa."

Naispoliitikkoja myös tarkastellaan suurennuslasin kanssa. Viime kuukausina erityisesti Sambian maatalousministeri Dora Siliya ja työministeri Joyce Nonde-Simukoko ovat saaneet kritiikkiä, edellinen lomamatkastaan maatalouskriisin keskellä ja jälkimmäinen rasismiin liittyvien syytösten takia.

"Minulta on kysytty, mitä mieltä olen siitä, että naisjohtajat eivät tee työtään kunnolla. Meillä on kuitenkin paljon miehiä, jotka ovat joka päivä seksiskandaaleissa, eikä siitä kysytä mitään. Jos olet nainen, sinun odotetaan olevan erityisen tehokas, etkä saa tehdä yhtään virhettä", Chibuta kritisoi.

Myös Suomessa on käyty keskustelua siitä, joutuuko naispoliitikko eroamaan tehtävistään helpommin kuin mies. Chibutan ja Kateben mukaan tasa-arvohaasteet ovatkin molemmissa maissa samantyyppisiä, joskin hieman eritasoisia.

"Meillä oli aluksi sellainen vaikutelma, että kun Suomi on itsenäistynyt sata vuotta sitten, monet asiat olisi tähän mennessä jo saatu ratkaistua. Mutta sitten ymmärsimme, että naisten syrjintä on globaali ongelma. En ole vielä nähnyt maata, jossa naisilla olisi samat oikeudet kuin miehillä eikä mitään haasteita", Katebe toteaa.

Naisten oikeudet genderkehitysyhteistyöpolitiikka Sambia Demo ry

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.