Saksa leikkaa tukeaan Nicaragualle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saksa leikkaa tukeaan Nicaragualle

Nicaragua on menettämässä yhden suurimmista tukijamaistaan vaalivilppien ja itsevaltaisen hallinnon vuoksi.

Nicaragua on menettämässä yhden suurimmista tukijamaistaan kun Saksa leikkaa apuaan maan hallitukselle.

Uutislähteiden mukaan syynä avun lopettamiseen ovat Daniel Ortegan demokratian pelisäännöistä piittaamaton hallitsemistapa ja kahdet peräkkäiset vilpilliset vaalit.

Maan apu vähenee ensi vuoden jälkeen, jolloin Saksan antama tuki hyvälle hallinnolle, hallinnon hajauttamiselle ja ympäristö- ja luonnonvarahankkeisiin lopetetaan kokonaan. Avun arvellaan jatkuvan ainoastaan vesi- ja jätevesihankkeissa, joissa Saksalla on ollut miljoonien panostukset viime vuosina, sekä maan kansalaisyhteiskuntasektorille.

30-vuotisen Nicaragua-avun loppuessa Saksa liittyy Nicaraguan Ortegan presidenttikaudella jättäneiden maiden, kuten Ruotsin, Tanskan, Britannian ja Itävallan joukkoon.

Myös Hollanti liittyy ensi vuonna tukensa lopettaneiden joukkoon. Kepan mukaan vilpillisten vaalien lisäksi abortin kieltävä laki sekä hyvän hallinnon ja demokratian pelisääntöjen halveksunta on ollut maiden päätösten takana.

"Nicaraguan hallituksen täytyy nyt kantaa seuraukset jatkuvasti vahvistuvasta yksinvaltaisesta hallitsemistavasta", kehitysministeri Dirk Niebel perusteli Deutsche Welle -lehdelle.

Päätöstä ei ole otettu Saksassa vastaan kritiikittä. Muun muassa vasemmistolaisen Der Linke -puolueen kansanedustaja Heike Hänsel kritisoi Niebeliä tekopyhyydestä, sillä kehitysministeri ei käytä samoja kriteereitä Hondurasiin suunnattuun apuun maan vallankaappauksesta ja ihmisoikeusrikkomuksista huolimatta.

Osa Euroopan maista on myös esittänyt tukensa lopettamisen perusteluina Euroopan talouskriisiä ja kehitysavun keskittämistä Afrikan köyhimpiin maihin.

Suomen ulkoministeriön luonnosvaiheessa olevassa kehityspoliittisessa toimenpideohjelmassa Nicaraguaa ei enää mainita pääkohdemaiden joukossa, vaan siinä todetaan, että Nicaraguassa tuetaan jatkossa lähinnä kansalaisjärjestöyhteistyötä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia