Ruotsin tv: TeliaSonera sotkeutunut Uzbekistanin diktatuuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruotsin tv: TeliaSonera sotkeutunut Uzbekistanin diktatuuriin

Telejätin epäillään maksaneen välikäden kautta lahjuksia päästäkseen markkinoille.

Telejätti TeliaSoneran epäillään lahjoneen Uzbekistanin diktaattorin perhettä. Ruotsin yleisradion tv-kanavalla esitetyn ohjelman mukaan yhtiö on maksanut 2,2 miljardin kruunun eli noin 260 miljoonan euron arvoisen summan gibraltarilaiselle firmalle, jonka omistajalla on läheiset yhteydet Uzbekistanin diktaattorin tyttäreen Gulnara Karimovaan.

Takilant-yhtiö hankki TeliaSoneralle tarvittavat lisenssit liiketoiminnan aloittamiseksi Uzbekistanissa. Yhtiötä tutkitaan parhaillaan Sveitsissä laajan talousrikostutkinnan yhteydessä.

Yhtiön viestintäjohtajan Cecilia Edströmin mukaan rahojen maksaminen välikädelle on täysin normaali ja laillinen prosessi, jota tarvitaan Uzbekistanin markkinoille pääsemiseksi.

TeliaSoneran toimitusjohtaja Lars Nyberg on uutistoimisto Reutersin mukaan luvannut erota, mikäli lahjussyytökset osoittautuvat tosiksi.

Uzbekistanin johtaja Islam Karimov on hallinnut maata yli 20 vuotta. Maassa ei ole laillista poliittista oppositiota, ja media on tiukasti valtion kontrollissa. Presidenttiä on syytetty siitä, että tämä perustelee itsevaltaisen johtamistyylinsä islamistimilitanttien uhalla.

TeliaSoneran suurin omistaja on Ruotsin valtio ja se on myös listautunut Helsingin pörssiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia