Rion kuntavaaleissa jännitystä on liiaksi asti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rion kuntavaaleissa jännitystä on liiaksi asti

Brasilian Rio de Janeiron kuntavaaleissa
riittää jännitystä peloksi asti. Faveloissa eli köyhien slummeissa
sotilaat yrittävät estää kiivaan vaalitaistelun muuttumista veriseksi.

Brasilian Rio de Janeiron kuntavaaleissa riittää jännitystä peloksi asti. Faveloissa eli köyhien slummeissa sotilaat yrittävät estää kiivaan vaalitaistelun muuttumista veriseksi.

Brasilian paikallisvaalien ensimmäinen kierros on 5. lokakuuta. Toisen kerran uurnille mennään 26. lokakuuta, jos yksikään pormestariehdokas ei saa taakseen yksinkertaista äänienemmistöä.

Kilpailu on todella kovaa kuuden miljoonan asukkaan Riossa, jonka pormestariksi pyrkii 12 ja 50 valtuustopaikasta kisaa 1 224 ehdokasta.

Kaupungin vaalirauhaa turvaamaan on määrätty 3 500 meri- ja maavoimien sotilasta. Näiden on määrä valvoa kampanjointia vähintään kolmen päivän ajan kaikkiaan 27 favelassa.

Tarkoitus on pitää kurissa faveloita hallitsevat aseelliset mafiatyyliset militiat - joiden johdossa on usein nykyisiä tai entisiä poliiseja – ja huumejengit.

Cândido Mendes -yliopiston tutkija Silvia Ramos pitää sotilasoperaatiota merkkinä poliittisen kulttuurin muutoksesta ja iskuna militioille, jotka pyrkivät kasvattamaan poliittista valtaansa.

Militiat väkivaltaistuneet

Hänen mukaansa militiat nauttivat alkujaan asukkaiden tukea pienempänä pahana huumejengeihin verrattuina. Ne kuitenkin muuttuivat yhä väkivaltaisemmiksi ja alkoivat tyrkyttää väkisin palvelujaan, kuten nestekaasua ja "suojelua".

Oppositiossa olevaa Brasilian sosiaalidemokraattista puoluetta edustava kaupunginvaltuutettu Andréa Gouveia Vieira syyttää Rion vaaleja laittomiksi, koska huomattava osa asukkaista ei voi äänestää vapaasti militioiden painostuksen alla.

Arviolta 1,7 miljoonaa riolaista asuu militioiden valvomissa faveloissa. Aseryhmät ovat viime vuosina saaneet monia ehdokkaitaan valtuustoihin ja osavaltion parlamenttiin.

Aiemmin tilannetta siedettiin, mutta viime vuodesta lähtien eräitä rikollisedustajia on pidätetty.

Huikein esimerkki on Guimarãesin perhe, jonka neljä jäsentä on pidätetty syytettyinä Oikeuden liitto -nimisen militian johtamisesta.

Perheen poliitikot ovat hajautuneet kolmeen puolueeseen hallitseva työväenpuolue mukaan lukien. Valtuutettu Jerónimo Guimarães on istunut vankilassa joulukuusta 2007. Sittemmin kaksi hänen lastaan ja osavaltion parlamentissa istuva veli Natalino Guimarães on myös vangittu.

Työväenpuoluetta edustava tytär Carmen on ottanut sukunimekseen isänsä lempinimen Jerominho. Elokuun lopulta lähtien hän on jatkanut taisteluaan valtuustopaikasta vankilasta käsin.

Rion vanhimman, 1980-luvulla syntyneen militian johtajana pidetty valtuutettu Josinaldo "Nadinho" da Cruz oli pidätettynä vain yhden päivän. Epäillään, että hän antoi käskyn murhata poliisin, joka ilmeisesti oli asettunut häntä vastaan militiassa.

Nadinho oli syyskuussa kuultavana Rion osavaltion parlamentin komiteassa, joka tutkii militioita. Hän paljasti, että kolme edustajaa tuli valituksi niiden tuella.

Jos väite on tosi, se osoittaa rikollisuuden soluttautuneen poliisivoimien ylimmille tasoille. Nadinhon nimeämät kansanedustajat olivat näet aiemmin korkeissa poliisiviroissa. Yksi joutui eroamaan parlamentista jo aiemmin rikolliskytkentöjensä vuoksi.

Sotilaiden läsnäolo ei takaa demokratiaa

Sotilaiden läsnäolo faveloissa vaalikampanjan aikana ei opposition mielestä riitä demokratian takeeksi.

"Ihmiset eivät sittenkään uskalla keskustella ehdokkaiden kanssa, koska he pelkäävät jälkiseurauksia", Gouveia Vieira sanoo.

Hän pitää sotilaiden mukaantuloa kuitenkin hyödyllisenä, koska näin myönnetään, että favelat tarvitsevat erityishuomiota.

Riippumattoman Ibase-tutkimuslaitoksen koordinaattori Itamar Silva puolestaan katsoo, ettei sotilaiden lähettäminen faveloihin ratkaise mitään.

Ihmiset eivät voi pitää "panssarivaunuja keskusaukiolla merkkinä vapaudesta", hän tyrmää. Silvan mielestä vallan riistäminen yhdeltä militiapomolta vain avaa oven toiselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia