Rikkain prosentti taas silmätikkuna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkain prosentti taas silmätikkuna

Kansalaisten vallan vahvistaminen on paras keino eriarvoisuuden vähentämiseksi, sanovat järjestöt.

(IPS) -- Kansainväliset ponnistelut köyhyyden vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi törmäävät siihen, että yhä suurempi osa vauraudesta keskittyy yhdelle prosentille ihmiskuntaa, kansalaisjärjestöt varoittavat. Niiden vastaus on kansalaisten vallan vahvistaminen.

ActionAid, Civicus, Greenpeace ja Oxfam julistavat pahimmiksi vääryyksiksi verojen välttelyn sekä kasvavat tulo- ja terveyserot. Seurauksena on elintasokuilu, joka vääristää yhteiskuntien pelisääntöjä ja synnyttää pahenevan noidankehän.

Oxfamin selvityksen mukaan rikkain prosentti omisti 44 prosenttia varallisuudesta vuonna 2009. Vuonna 2014 osuus oli 48 prosenttia ja ohittanee 50 prosenttia vuonna 2016. Loppu varallisuus on miltei kokonaan maailman rikkaimman 20 prosentin hallussa. Köyhin 80 prosenttia maailman väestöstä omistaa yhteensä 5,5 prosenttia.

Järjestöjen mukaan vallan ja vaurauden keskittyminen on katkaistava, jos köyhyys- ja ilmasto-ongelmiin halutaan kestäviä ratkaisuja.

Kasvu lisää köyhyyttä

Kasvava eriarvoisuus on hidastanut YK:n tavoittelemaa köyhyyden vähentämistä monissa maissa, sanoo ActonAidin kampanjajohtaja Ben Phillips.

Esimerkiksi Sambia on noussut köyhimpien maiden kastista keskituloisiin, mutta köyhien ihmisten määrä maassa on kasvanut.

Eriarvoisuuden vuoksi lasten aliravitsemus on Intiassa yhä yleistä, samoin kuin äiti- ja lapsikuolleisuus Etelä-Afrikassa, Phillips selittää.

Hänen mukaansa Papua-Uuden-Guinean talouskasvu on tänä vuonna maailman huippua, mutta maa ei saavuta ainuttakaan YK:n vuosituhannen kehitystavoitteista, jotka umpeutuvat vuoden lopussa.

Nekin maat, jotka onnistuvat kehitystavoitteissa, ovat usein jättäneet kaikkein köyhimmät heitteille, Phillips jatkaa.

Appsit eivät auta

Järjestöt lupaavat iskeä eriarvoisuuden juuriin. "Painostamme valtioita kitkemään veronkierron, toteuttamaan progressiivisen verotuksen, tarjoamaan kaikille ilmaisen koulutuksen ja terveyspalvelut, vahvistamaan työntekijöiden neuvotteluasemia sekä kaventamaan rikkaiden ja köyhien välistä kuilua", ne julistavat.

"Tekniset ratkaisut eivät riitä, sopivaa appsia ei ole. Emme voi turvata markkinoihin emmekä eliittiin. Valtaapitävät voidaan haastaa vain vahvistamalla kansalaisten valtaa. Oikeudenmukainen ja kestävä maailmaa edellyttää yhden prosentin vallan uhmaamista", lausunnossa sanotaan.

Aktiivinen kansalaistoiminta on järjestöjen mukaan paras vastalääke eriarvoisuuteen, joka johtaa paheneviin ihmisoikeusloukkauksiin. Ne myöntävät, että vaikutus on välillä päinvastainen: kun kansalaiset nousevat puolustamaan oikeuksiaan, liikkumatilaa rajoitetaan etuoikeuksien suojelemiseksi.

Yhtiöt hallitsevat

Järjestöjen vastaus on voimien yhdistäminen paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. "Tasa-arvo edellyttää, että valtaapitävät ovat tilivelvollisia kansalle."

YK:n on määrä hyväksyä syyskuussa uudet kestävän kehityksen tavoitteet. Phillips varoittaa, ettei niitäkään saavuteta, jos taloudellinen eriarvoisuus jatkuu. Vaurauden keskittyminen harvoille on saanut valtiot omistautumaan eliitin asioille kansalaisten sijasta.

Tunnetun taloustieteilijän Jeffrey Sachsin sanoin: Yhtiöt laativat säännöt ja maksavat poliitikoille – laittomasti tai lain puitteissa – kampanjatukea tai massiivista lobbausrahaa. Tuloksena on demokratian romahtaminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia