Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Reilun kaupan vaatteet tulossa markkinoille – uusi standardi herättää myös kritiikkiä

Kolme saksalaista vaatebrändiä on ottamassa käyttöön uutta reilujen vaatteiden standardia. Clean Clothes -kampanja kuitenkin kritisoi konseptia.
(Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0)

Eettisistä tuotanto-olosuhteista kertova Reilun kaupan merkki on laajenemassa myös tekstiileihin. Tänä vuonna lanseerattu uusi sertifikaatti takaa, että sen saaneen vaatteen tai muun tekstiilin tuotanto on tapahtunut eettisesti aina puuvillansiemenen istuttajasta ompelijaan asti.

Aiemmin markkinoilla on ollut vain reilusta puuvillasta valmistettuja tekstiilejä, mikä ei ole kuitenkaan taannut lopputuotteen valmistusolosuhteiden eettisyyttä.

Kolme saksalaista vaatevalmistajaa, 3Freunde, Shirt for Life ja Melawear, on jo ilmoittanut ottavansa sertifikaatin käyttöön.

"Reilun kaupan kriteereihin mukaan lähteminen tarjoaa meille käytännön työkalun tarttua tuotanto-olosuhteiden parantamiseen, mikä on meille todella tärkeää. Tavoitteemme on myös tehdä muutos siinä, että kuluttajat tiedostavat tuotteiden alkuperän", sanoi Shirt for Lifen toimitusjohtaja Ulrich Hofmann Suomen Reilu kauppa ry:n sivuilla kesäkuussa.

Uusi aloite on herättänyt innostuksen lisäksi myös kritiikkiä. Vaatealan vastuullisuuden puolesta kampanjoivan eurooppalaisjärjestöjen yhteenliittymän Clean Clothesin mukaan sertifikaatti ehtoineen ei hyödytä riittävästi vaatetyöläisiä eikä ole muutenkaan paras tapa lisätä alan vastuullisuutta. Kampanja pitää harhaanjohtavana sitä, että vaikka ehtoihin kuuluu elämiseen riittävän palkan maksaminen, siirtymäaika on kuusi vuotta.

Suomessa kampanjaa edustavan Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan parhaassa tapauksessa sertifikaatit voivat nosta työntekijöitä köyhyydestä ja toimia esimerkkeinä parannusaskeleista sekä lisätä kansalaispainetta. Sen mukaan sertifikaatit yleisesti kuitenkin siirtävät vastuuta liikaa kuluttajille.

Reilun kaupan tekstiilisertifikaatin julkaissut Fairtrade International on vastannut kritiikkiin muistuttamalla, että siihen kuuluu myös yhtiöiden koulutusta sekä suositusten antamista brändeille. Tekstiilisertifikaatti on myös ensimmäinen, joka ylipäätään asettaa aikatavoitteen elämiseen riittävän palkan maksamiselle, se muistuttaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyökauppakuluttaminen Eettisen kaupan puolesta ry.

Lue myös

Kenkiä roikkumassa narulla

Selvitys: Työntekijän osuus lenkkariparin tuotantokustannuksista yhä pienempi – järjestöiltä moitteita urheiluvaatebrändeille

Urheilubrändit Nike ja Adidas saavat moitteita tuoreessa raportissa, jonka mukaan ne ja niiden sponsoroimat jalkapallojoukkueet vain rikastuvat samaan aikaan, kun alihankkijoiden tehtaiden ompelijat saavat surkeaa palkkaa.
Nainen ja korillinen kaloja

Raportti: Yritysvastuuskandaalit johtaneet työntekijöiden oikeuksien parannuksiin Thaimaassa

Julkisuudessa on tämän tästä kohuja, joissa kerrotaan työntekijöiden oikeuksien loukkauksista halpatuotantomaissa. Vaikka kohut unohtuvat helposti, Finnwatchin tänään ilmestyneen raportin mukaan ne ovat johtaneet myös konkreettisiin parannuksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Pakolaisia

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Mielenosoittaja ja Justice & Democracy for Nicaragua -kyltti

Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.
Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.