Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Reilun kaupan vaatteet tulossa markkinoille – uusi standardi herättää myös kritiikkiä

Kolme saksalaista vaatebrändiä on ottamassa käyttöön uutta reilujen vaatteiden standardia. Clean Clothes -kampanja kuitenkin kritisoi konseptia.
(Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0)

Eettisistä tuotanto-olosuhteista kertova Reilun kaupan merkki on laajenemassa myös tekstiileihin. Tänä vuonna lanseerattu uusi sertifikaatti takaa, että sen saaneen vaatteen tai muun tekstiilin tuotanto on tapahtunut eettisesti aina puuvillansiemenen istuttajasta ompelijaan asti.

Aiemmin markkinoilla on ollut vain reilusta puuvillasta valmistettuja tekstiilejä, mikä ei ole kuitenkaan taannut lopputuotteen valmistusolosuhteiden eettisyyttä.

Kolme saksalaista vaatevalmistajaa, 3Freunde, Shirt for Life ja Melawear, on jo ilmoittanut ottavansa sertifikaatin käyttöön.

"Reilun kaupan kriteereihin mukaan lähteminen tarjoaa meille käytännön työkalun tarttua tuotanto-olosuhteiden parantamiseen, mikä on meille todella tärkeää. Tavoitteemme on myös tehdä muutos siinä, että kuluttajat tiedostavat tuotteiden alkuperän", sanoi Shirt for Lifen toimitusjohtaja Ulrich Hofmann Suomen Reilu kauppa ry:n sivuilla kesäkuussa.

Uusi aloite on herättänyt innostuksen lisäksi myös kritiikkiä. Vaatealan vastuullisuuden puolesta kampanjoivan eurooppalaisjärjestöjen yhteenliittymän Clean Clothesin mukaan sertifikaatti ehtoineen ei hyödytä riittävästi vaatetyöläisiä eikä ole muutenkaan paras tapa lisätä alan vastuullisuutta. Kampanja pitää harhaanjohtavana sitä, että vaikka ehtoihin kuuluu elämiseen riittävän palkan maksaminen, siirtymäaika on kuusi vuotta.

Suomessa kampanjaa edustavan Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan parhaassa tapauksessa sertifikaatit voivat nosta työntekijöitä köyhyydestä ja toimia esimerkkeinä parannusaskeleista sekä lisätä kansalaispainetta. Sen mukaan sertifikaatit yleisesti kuitenkin siirtävät vastuuta liikaa kuluttajille.

Reilun kaupan tekstiilisertifikaatin julkaissut Fairtrade International on vastannut kritiikkiin muistuttamalla, että siihen kuuluu myös yhtiöiden koulutusta sekä suositusten antamista brändeille. Tekstiilisertifikaatti on myös ensimmäinen, joka ylipäätään asettaa aikatavoitteen elämiseen riittävän palkan maksamiselle, se muistuttaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyökauppakuluttaminen Eettisen kaupan puolesta ry.

Lue myös

Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa.
(Kuva:
Asian Development Bank
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Suklaakonvehteja
Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä.
(Kuva:
Philippa Willitts
/
CC BY-NC 2.0
)

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto.
(Kuva:
Finnwatch ry
/
CC BY-NC 2.0
)

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.