Raportti: Ultrarikkaiden omaisuus kasvaa niin nopeasti, että maailma saattaa pian saada ensimmäisen biljonäärinsä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ultrarikkaiden omaisuus kasvaa niin nopeasti, että maailma saattaa pian saada ensimmäisen biljonäärinsä

Maailman rikkaimpien miesten omaisuus on paisunut samaan aikaan, kun enemmistö on köyhtynyt. Sillä on vaikutusta myös demokratian toteutumiseen, sanoo Oxfam-järjestö.

Kolikkopinoja.

- Kuva: PublicDomainPictures / Pixabay.

Maailman rikkaimpien ihmisten omaisuus on kasvanut valtavaa vauhtia viime vuosina samaan aikaan, kun suurin osa muista on köyhtynyt, käy ilmi Oxfam-järjestön tänään julkaisemasta raportista.

Oxfam julkaisee vuosittain Maailman talousfoorumin alla katsauksen varallisuuseroihin. Tämänvuotisen raportin mukaan maailman viiden rikkaimman miehen omaisuus on kasvanut 114 prosenttia vuodesta 2020 alkaen ja on nyt 869 miljardia dollaria (794 miljardia euroa).

Jos nykymeno jatkuu, maailma saa pian ensimmäisen biljonäärinsä, mutta köyhyyttä ei saada kitkettyä ennen kuin 229 vuoden kuluttua, se ennusta.

Myös suuryritysten vauraus keskimäärin on kasvanut. Raportin mukaan viime vuoden kesäkuuhun mennessä 148 maailman suurinta yritystä teki 1,8 biljoonan dollarin voitot, mikä on 52 prosenttia enemmän kuin kolmen edellisen vuoden aikana keskimäärin. Seitsemässä kymmenestä maailman suurimmassa firmassa on miljardööri johtajana tai pääomistajana. Näiden firmojen arvo on yhteensä 10,2 biljoonaa dollaria, mikä on enemmän kuin Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden bruttokansantuote yhteensä.

”Todistamme jakautuneen vuosikymmenen alkua. Miljardit ihmiset kantavat harteillaan pandemian, inflaation ja sodan talousvaikutuksia samaan aikaan, kun miljardöörien omaisuudet kasvavat. Tämä eriarvoisuus ei ole sattumaa: miljardööriluokka varmistaa, että yritykset saavat enemmän vaurautta muiden kustannuksella”, sanoo Oxfamin väliaikainen johtaja Amitabh Behar tiedotteessa.

Järjestö syyttää superrikkaita ja isoja yrityksiä työntekijöiden kuristamisesta, veronkierrosta, valtion yksityistämisestä ja ilmastonmuutoksen kiihdyttämisestä sekä vaurauden kanavoinnista ultrarikkaille omistajilleen. 

”Mutta ne kanavoivat myös valtaa ja heikentävät näin demokratioitamme ja oikeuksiamme. Yhdelläkään yrityksellä tai yksilöllä ei pitäisi olla näin paljon valtaa talouksiimme ja elämiimme – on selvää, että kenelläkään ei pitäisi olla miljardia dollaria”, Behar sanoo.

Se vaatii muun muassa valtioiden vahvistamista esimerkiksi koulutuksen ja terveyspalveluiden avulla, ylenmääräisten voittojen verottamista, patenttisääntöjen demokratisoimista ja monopolien purkamista.

Maailman viisi rikkainta miestä ovat Oxfamin käyttämän talouslehti Forbesin listauksen mukaan sijoittaja ja pikaviestipalvelu X:n omistaja Elon Musk, ranskalainen ylellisyystuotteita valmistavan LVMH:n toimitusjohtaja Bernard Arnault perheineen, Amazonin perustaja Jeff Bezos, tietotekniikkayhtiö Oraclen perustaja Larry Ellison ja sijoittaja Warren Buffett

Yleisesti ottaenkin vauraus keskittyy globaalin pohjoisen maihin: ne omistavat 69 prosenttia kaikesta vauraudesta ja 74 prosenttia miljardöörien vauraudesta. Globaalin pohjoisen maissa asuu noin 21 prosenttia väestöstä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia