Raportti: Suuryritysten läpinäkyvyys kehnolla tolalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Suuryritysten läpinäkyvyys kehnolla tolalla

Muun muassa Google ja IBM eivät kerro riittävästi ulkomaisista operaatioistaan, sanoo Transparency International.

Maailman suurimmat yritykset eivät juuri paljasta rahallisia tietoja ulkomaisista operaatioistaan. Suurin osa ei kerro ulkomailla maksetuista veroista ja vajaa puolet ei kerro edes tulojaan, kertoo korruption vastainen Transparency International -järjestö.

Järjestö analysoi 124:ää maailman suurimpiin kuuluvaa pörssiyhtiötä ja pani ne järjestykseen sen mukaan, mitä ne tekevät korruption torjumiseksi, mitä ne kertovat tytäryhtiöistään ja muista omistuksistaan sekä mitä ne paljastavat ulkomaiden operaatioistaan.

Parhaat pisteet saa italialainen öljy- ja kaasuyhtiö Eni. Seuraavina ovat brittiläinen Vodafone sekä norjalainen Statoil. Häntäpäässä on 11 yritystä, jotka saavat kaksi pistettä tai vähemmän kymmenestä mahdollisesta. Firmoista kuusi on kiinalaisia. Suurin syy heikkoon sijoitukseen on se, etteivät yritykset kerro, onko niillä korruptionehkäisytoimenpiteitä.

Myös monet amerikkalaisfirmat, kuten Amazon, Google ja IBM, pärjäävät kehnosti – vaikka juuri teknologiayhtiöt ovat olleet mukana mahdollistamassa suurempaa avoimuutta, Transparency toteaa.

Erityisen huonosti kaikki tutkitut yhtiöt pärjäävät maakohtaisessa raportoinnissa. Yhtiöt kertovat tietoja vain tietyistä maista ja silloinkin usein vain tuloistaan.

Järjestön mukaan analyysi osoittaa myös, etteivät maailman suurimmat öljy-, kaasu ja kaivosyhtiöt ole valmiita EU:n ensi heinäkuussa voimaan astuviin uusiin läpinäkyvyyssääntöihin sekä Yhdysvaltain vastaavaan lakiin. Uuden tilinpäätösdirektiivin mukaan kaivannaisteollisuuden on raportoitava maksuistaan projekti- ja maakohtaisesti.Tällä hetkellä Transparencyn tutkimista 24 yhtiöstä 19 kertoo veroistaan ja tuloistaan alle puolessa niistä maista, joissa ne toimivat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia