Raportti: PEFC-metsäsertifointi ei takaa eettisyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: PEFC-metsäsertifointi ei takaa eettisyyttä

Kestävän metsätalouden sertifiointijärjestelmä vuotaa, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton Sini Eräjää.

Kestävän metsätalouden PEFC-sertifiointi ei ole onnistunut lunastamaan lupauksiaan metsien kestävästä ja vastuullisesta käytöstä, ilmenee laajan ympäristöjärjestöjen kansainvälisen ryhmän julkaisemassa raportissa.

Raportti esittelee esimerkkejä metsätalouden ja metsäteollisuuden kehittämän PEFC-sertifioinnin toiminnasta eri puolilla maailmaa.

"Toimivan ja luotettavan sertifioinnin täytyy pystyä osoittamaan myös todellisia metsissä ja kentällä näkyviä muutoksia metsätaloudessa. Raportti osoittaa, että PEFC ja sen alaiset kansalliset sertifiointijärjestelmät ovat tässä epäonnistuneet. PEFC-sertifioitujen tuotteiden ostajien on syytä suhtautua merkkiin varauksella", varoittaa Sini Eräjää Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliitto on yksi raportin tekoon osallistuneista järjestöistä. Eräjään mukaan PEFC:n laaja ongelma on, että toimintaa ei korjata palautteen perusteella.

"Myös Suomessa on raportoitu arvokkaiden elinympäristöjen tuhoutumisesta, suojelualueiden hakkuista ja saamelaisten oikeuksien loukkauksista, mutta nämä eivät ole vaikuttaneet sertifiointiin", Eräjää toteaa.

Maailman johtavaksi metsäsertifioinniksi itseään tituleeravan PEFC-sertifioinnin piiriin kuuluu myös suuria konflikteja maailmalla synnyttänyt Asian Pulp & Paper, joka tuhoaa sademetsiä Indonesiassa.

"APP raivaa sademetsiä ja jopa lain suojaamia turvemaita plantaaseiksi, mutta PEFC:n mukaan tähän ei liity ristiriitoja. On uskomatonta, että plantaaseja perustetaan alueille, joita Indonesian lait suojelevat ja niistä hankittua puuta myydään ympäri maailmaa vihreäksi merkittynä", kertoo Sini Harkki Greenpeace Suomesta.

Noin 95 prosenttia Suomen talousmetsistä on PEFC-sertifioitu. Suomi on myös ollut vahvasti mukana järjestelmän luomisessa ja hallinnossa.

Kommentit

Lähettänyt Hannes Mäntyranta (ei varmistettu) 1.11.2018 - 09:01

Jos S-kauppa tutkisi K-kaupan vastuuttomaksi toimijaksi, julkaisisetteko senkin vastaavalla kriitikittömyydellä?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia