Uutiset Terveys

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection)

Lähes sata miljoonaa ihmistä vuodessa putoaa vuosittain äärimmäiseen köyhyyteen sen vuoksi, ettei heillä ole varaa perusterveydenhuoltoon. Ongelman ratkaisevat universaalit terveyspalvelut, sanovat Maailmanpankki ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan.

Raportissa lasketaan, että ainakin puolet maailman väestöstä ei saa kaikkia perusterveyspalveluita. Noin 800 miljoonaa käyttää vähintään kymmenesosan kotitalouden budjetista terveyteen, ja osalle kulut ovat niin korkeat, että he putoavat äärimmäisen köyhyysrajan, eli 1,9 dollarin päivätulojen, alapuolelle.

Raportin mukaan hyvä uutinen kuitenkin on, että 2000-luvulla tiettyjä terveyspalveluita saavien määrä on kasvanut. Esimerkiksi rokotusten, perhesuunnittelupalveluiden, hiv-lääkityksen ja hyönteismyrkyllä käsiteltyjen malariaverkkojen saanti on parantunut. Harvempi ihminen putoaa köyhyyteen kuin vuosisadan vaihteessa.

Toisaalta etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa palveluissa on vakavia puutteita. Lisäksi jopa vauraammilla alueilla, kuten Itä-Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa, kasvava osa ihmisistä käyttää vähintään kymmenen prosenttia budjetistaan terveyspalveluihin.

Terveyspalveluiden kustannuksia on viime aikoina käsitelty muuallakin. Brittiläinen Chatham House -ajatushautomo kertoi taannoin, että monissa Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa maksukyvyttömiä asiakkaita pidetään kiinniotettuina sairaaloissa.

Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita, jotka eivät aja ihmisiä konkurssiin. Se on myös yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

”On täysin sietämätöntä, että puolella maailmasta ei yhä ole perusterveyspalveluita. Se on myös tarpeetonta. Ratkaisu on olemassa: universaalit terveyspalvelut, jotka taataan kaikille silloin ja siellä, kun niitä tarvitaan”, sanoo WHO:n johtaja Tedor Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Terveys köyhyystalousterveys

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.