Uutiset Terveys

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013.
(Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection )

Lähes sata miljoonaa ihmistä vuodessa putoaa vuosittain äärimmäiseen köyhyyteen sen vuoksi, ettei heillä ole varaa perusterveydenhuoltoon. Ongelman ratkaisevat universaalit terveyspalvelut, sanovat Maailmanpankki ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan.

Raportissa lasketaan, että ainakin puolet maailman väestöstä ei saa kaikkia perusterveyspalveluita. Noin 800 miljoonaa käyttää vähintään kymmenesosan kotitalouden budjetista terveyteen, ja osalle kulut ovat niin korkeat, että he putoavat äärimmäisen köyhyysrajan, eli 1,9 dollarin päivätulojen, alapuolelle.

Raportin mukaan hyvä uutinen kuitenkin on, että 2000-luvulla tiettyjä terveyspalveluita saavien määrä on kasvanut. Esimerkiksi rokotusten, perhesuunnittelupalveluiden, hiv-lääkityksen ja hyönteismyrkyllä käsiteltyjen malariaverkkojen saanti on parantunut. Harvempi ihminen putoaa köyhyyteen kuin vuosisadan vaihteessa.

Toisaalta etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa palveluissa on vakavia puutteita. Lisäksi jopa vauraammilla alueilla, kuten Itä-Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa, kasvava osa ihmisistä käyttää vähintään kymmenen prosenttia budjetistaan terveyspalveluihin.

Terveyspalveluiden kustannuksia on viime aikoina käsitelty muuallakin. Brittiläinen Chatham House -ajatushautomo kertoi taannoin, että monissa Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa maksukyvyttömiä asiakkaita pidetään kiinniotettuina sairaaloissa.

Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita, jotka eivät aja ihmisiä konkurssiin. Se on myös yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

”On täysin sietämätöntä, että puolella maailmasta ei yhä ole perusterveyspalveluita. Se on myös tarpeetonta. Ratkaisu on olemassa: universaalit terveyspalvelut, jotka taataan kaikille silloin ja siellä, kun niitä tarvitaan”, sanoo WHO:n johtaja Tedor Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Terveys köyhyystalousterveys

Lue myös

Taloja ja tulvavettä Sambiassa
Likainen vesi ja huonot vessat levittävät koleraa helposti. Kuva Kanyamasta Sambiasta vuonna 2010.
(Kuva:
SuSanA Secretariat
/
CC BY 2.0
)

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa
Lavantautia esiintyy etenkin köyhissä maissa. Kuvan 24-vuotias mies halvaantui taudin vuoksi ja oli sairaalassa maanjäristyksen ravistellessa Nepalia vuonna 2015.
(Kuva:
Jessica Lea
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.
Lääkepillereitä
Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä.
(Kuva:
Jamie
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.