Raportti: Kotimaattomat lapset kokevat syrjintää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kotimaattomat lapset kokevat syrjintää

Ilman kansalaisuutta elävät nuoret kuvailevat asemaansa UNHCR:n raportissa sanoilla "näkymätön", "muukalainen", "varjossa elävä", "kuin katukoira" ja "arvoton".

Ilman minkään maan virallista kansalaisuutta elävät lapset ja nuoret kokevat ympäri maailman samatyyppisiä syrjinnän, turhautumisen ja epätoivon sävyttämiä tunteita, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan (pdf).

Tänään julkaistu raportti on ensimmäinen maantieteellisesti monipuolinen tutkimus kansalaisuudettomuudesta. Sitä varten haastateltiin yli 250:tä lasta, nuorta ja näiden vanhempaa Norsunluurannikolla, Dominikaanisessa tasavallassa, Georgiassa, Italiassa, Jordaniassa, Malesiassa ja Thaimaassa heinä- ja elokuussa.

Raportin mukaan kansalaisuudettomuus estää lapsia ja nuoria muun muassa saamasta koulutusta ja hankkimasta kunnon työtä. Viranomaiset ahdistelevat ja syrjivät heitä, ja he ovat muita haavoittuvampia riistolle. Köyhyys piinaa heitä sukupolvien ajan ja heitä kohdellaan usein kuin ulkomaalaisia maissa, joissa he ovat viettäneet koko ikänsä. Nuoret kuvailivat asemaansa sanoilla "näkymätön", "muukalainen", "varjossa elävä", "kuin katukoira" ja "arvoton".

UNHCR vaatii, että lapset saavat synnyinmaansa kansalaisuuden, mikäli heillä ei muuten ole minkään maan kansalaisuutta. Järjestön mukaan myös lakeja on uudistettava, jotta esimerkiksi etnisen taustan, rodun tai uskonnon takia ei voida kieltää keneltäkään kansalaisuutta.

Raportti on osa UNHCR:n viime vuonna aloittamaa kampanjaa, jonka tavoitteena on poistaa maailmasta kansalaisuudettomuus. Tällä hetkellä maailmassa arvioidaan olevan noin 10 miljoonaa ihmistä, jolla ei ole minkään maan kansalaisuutta. Suomessa on UNHCR:n viimevuotisen raportin mukaan satoja kansalaisuudettomia ihmisiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia