Raportti: Ihmisoikeuspuolustajat yhä vainotumpia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ihmisoikeuspuolustajat yhä vainotumpia

Vuoden 2015 11 ensimmäisen kuukauden aikana ainakin 156 ihmisoikeuksien puolustajaa menetti henkensä, kertoo järjestö.

Ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut yhä vaarallisempaa. Viime vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana 156 ihmisoikeuspuolustajaa tuli tapetuksi tai kuoli pidätysolosuhteissa 25 maassa. Määrä on vajaat 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014 samana ajankohtana, käy ilmi irlantilaisen ihmisoikeusjärjestön Front Line Defendersin (FLD) raportista (pdf).

Raportin mukaan erityisen huolestuttava tilanne on Latinalaisessa Amerikassa, jossa tapahtui yli puolet kuolemista. Suurin osa aktivisteista, 54, tapettiin Kolumbiassa.

FLD:n johtajan Mary Lawlorin mukaan ihmisoikeuspuolustajien toimintaa rajoitetaan yhä enemmän kaikilla maailman alueilla.

"Äärimmäistä väkivaltaa käytetään useammin ja useammassa maassa, ja tekaistuista syytteistä ja epäreiluista oikeudenkäynneistä on tullut monin paikoin normi. Ihmisoikeuspuolustajia vastaan hyökkäävät ovat lisänneet yrityksiään näiden hiljentämiseksi sekä maiden rajojen sisäpuolella että kansainvälisesti", hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Erityisen suuressa riskissä ovat ympäristö- ja maaoikeuksia sekä alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavat aktivistit, joita oli kuolleista 45 prosenttia. Myös korruption ja rankaisemattomuuden sekä naisten oikeuksien parissa työskentelevät ja journalistit ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Yleinen taktiikka on käyttää valtion turvallisuutta ja terrorismin vastaisia lakeja verukkeena ihmisoikeuspuolustajia vastaan, raportissa kerrotaan. FLD onkin huolissaan siitä, että viime aikojen terrori-iskujen vuoksi myös ihmisoikeuspuolustajat joutuvat suurempaan vaaraan.

Järjestö kritisoi myös sitä, että valtiot ovat reagoineet heikosti ihmisoikeuspuolustajien toimintatilan kapenemisen. Tapot pitäisi tuomita automaattisesti ja julkisesti, Lawlor sanoo. Hänen mukaansa EU:n pitäisi puhua ihmisoikeuspuolustajien puolesta myös maissa, joissa sillä on poliittisia, ekonomisia ja strategisia intressejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia