Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Raportti: Euroopan Välimeren puoleinen raja on maailman tappavin

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viimeisten 40 vuoden aikana paperiton siirtolaisuus on kasvanut sitä mukaa kuin muuttoliikettä on yritetty rajoittaa. Tiukka jako siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen ei sen mukaan toimi.
Pelastusliivejä levitettynä nurmikolle
Lontoossa kampanjoitiin vuonna 2016 hukkuneiden siirtolaisten puolesta laittamalla pelastusliivejä esille. (Kuva: Howard Lake / CC BY-SA 2.0)

Tämän vuosituhannen aikana tämän vuoden kesäkuuhun mennessä ainakin 33 761 ihmistä oli kuollut tai kadonnut Välimerellä. Euroopan Välimeren puoleinen raja onkin maailman tappavin, sanoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreessa raportissaan.

Todennäköisesti todellinen luku on vieläkin suurempi, toteaa raportin tekijä, Italiassa toimivan Euroopan yliopistoinstituutin professori Philippe Fargues raportissa.

Raportissa käsitellään Välimeren muuttoliikettä 1970-luvulta alkaen. Sen mukaan siirtolaisten saapuminen paperittomina, ilman asianmukaisia lupia, on lisääntynyt sitä mukaa kuin siirtolaispolitiikka on tiukentunut.

Raportin mukaan Eurooppaan on tullut 1970-luvulta alkaen yhteensä yli 2,5 miljoonaa siirtolaista ilman asianmukaista lupaa. Ilmiö alkoi etenkin sen jälkeen, kun tilapäisiin siirtotyöläisiin alettiin soveltaa viisumivaatimuksia. Se kannusti Euroopassa jo olevia jäämään, sai perheenjäsenet muuttamaan ilman lupia ja kivesi tietä salakuljetusteollisuudelle. Laillisten reittien puute on lisännyt paperitonta siirtolaisuutta myös vuodesta 2009 alkaen, raportissa kerrotaan.

Niinpä tiettyjen reittien sulkeminen voikin johtaa siihen, että reitit muuttuvat yhä vaarallisemmiksi ja enemmän ihmisiä kuolee, se varoittaa.

Siirtolaisten tulo Turkin kautta Kreikkaan on lähes loppunut sen jälkeen, kun EU ja Turkki tekivät viime vuonna yhteistyösopimuksen. Nyt EU on laajentanut yhteistyötä Libyaan salakuljetuksen suitsimiseksi. Raportin mukaan se on kuitenkin moraalisesti tuomittavaa eikä todennäköisesti johda edes tuloksiin Libyan heikon hallinnon ja poliittisen tilanteen takia.

Raportin mukaan Afrikasta Italiaan ja Lähi-idästä Turkin kautta Kreikkaan suuntautuvan muuttoliikkeen välillä on myös eroja. Kreikkaan saapujat ovat pääosin olleet viime vuosina konfliktivaltioista tulevia ihmisiä. Italiaan saapuvat taas ovat liikkeellä väestönkasvun, epävakauden, työttömyyden ja huonon hallinnon vuoksi. Erottelu tiukasti pakolaisiin ja siirtolaisiin ei Välimeren tapauksessa kuitenkaan toimi.

”Kenellä tahansa, joka päättää riskeerata henkensä huteralla veneellä, on pakottavat syyt tehdä näin. Tällaiset päätökset johtuvat usein epätoivosta alkuperämaassa sekä toivosta löytää parempi tulevaisuus”, tutkimuksessa todetaan.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.