Qatarin jalkapallokisojen rakentajat ilman ay-oikeuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatarin jalkapallokisojen rakentajat ilman ay-oikeuksia

Kansainvälinen ay-liike uhkaa pysäyttää Qatarin jalkapallon MM-kisojen valmistelutyöt, ellei työntekijöille taata täysiä oikeuksia.

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike uhkaa pysäyttää Qatarin jalkapallon MM-kisojen valmistelutyöt, ellei niiden tekijöille taata täysiä työntekijän perusoikeuksia, kirjoittaa Juhani Artto Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen sivuilla.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on jo pitkään vältellyt vastuutaan suuria palloilutapahtumia valmistelevien työntekijöiden oikeudesta järjestäytyä ja neuvotella kollektiivisesti työehdoistaan, kirjoittaa Artto.

Nyt kansainvälinen ammattiyhdistysliike painostaa Fifaa toimimaan.Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC, rakennusalan kansainvälinen ay-federaatio BWI ja sveitsiläinen monialaliitto Unia vaativat Fifalta toimia kirjeessä, jonka ne luovuttivat viime viikolla sen puheenjohtajalle Sepp Blatterille.

Ne vaativat Fifaa asettamaan Qatarin vuoden 2022 kisojen isännyyden ehdoksi sen, että järjestäjät sitoutuvat kunnioittamaan kisojen rakennustyömailla työntekijöiden ay-oikeuksia.

Maakaasulla rikastuneessa Qatarissa ulkomaisella työvoimalla ei ole oikeutta järjestäytyä, mennä lakkoon tai neuvotella kollektiivisesti työehdoistaan. Valtaosa kisojen rakentamiseen osallistuvista työntekijöistä on kotoisin Intiasta, Nepalista ja muista Aasian köyhistä maista.

ITUC varoittaa, että kansainvälinen ay-liike pystyy pysäyttämään ja että sillä on oikeus pysäyttää kisojen valmistelutyöt, ellei sen vaatimukseen vastata myönteisesti.

Artton mukaan kirje osoittaa, että kansainvälinen ay-liike on koventanut asennettaan suurten kansainvälisten urheilutapahtumien taustavoimia kohtaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia