Portugalilaiset lapset ja nuoret haastavat 33 maata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ilmastonmuutoksen takia – Syytettyjen listalla myös Suomi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Portugalilaiset lapset ja nuoret haastavat 33 maata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ilmastonmuutoksen takia – Syytettyjen listalla myös Suomi

EIT:hen jätetyn valituksen mukaan maat eivät ole tehneet riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Osa nuorista on kotoisin Portugalin metsäpaloalueilta.

Metallinhohtoinen rakennus joenrannan takana, edessä silta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa Ranskassa. Kuva: LuxTonnerre / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Kuusi portugalilaista lasta ja nuorta aikuista on jättänyt Euroopan ihmisoikeusistuimeen (EIT) valituksen (pdf), jossa vaaditaan 33:a maata tekemään kunnianhimoisempia päästövähennyksiä.

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EIT:lle on jätetty ilmastonmuutosta koskeva valitus. Syytettyinä ovat EU-maat – myös Suomi – sekä Iso-Britannia, Norja, Venäjä, Turkki, Sveitsi ja Ukraina.

Oikeusjuttua varten joukkorahoitusta keränneen brittiläis-irlantilaisten GLAN-järjestön mukaan haasteen syynä on maiden epäonnistuminen ilmastokatastrofin estämisessä.

Yksikään syytetyistä maista ei ole ottanut käyttöön riittäviä toimia päästöjen leikkaamiseksi, valituksessa todetaan. Nuoret vetoavat samalla esimerkiksi oikeuteensa elää sekä oikeuteen saada elää turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä.

Valituksen taustalla ovat Portugalin viime vuosien rajut lämpöaallot sekä metsäpalot. Osa kanteen jättäneistä nuorista on kotoisin metsäpaloalueilta.

”On jo mahdotonta urheilla ulkona. Jos näin olisi vain muutamana päivänä, se olisi hyvä, mutta lämpöaallot ovat äärimmäisiä ja toistuvia. Elän sen tunteen kanssa, että kodistani on tulossa joka vuosi vihamielisempi. Se pelottaa minua paljon”, sanoi 20-vuotias Catarina Mota The Guardianille.

Vielä ei tiedetä, ottaako EIT jutun käsiteltäväkseen. Ongelmaksi voi nousta ainakin se, että kaikkien 33 syytetyn maan muut oikeustiet pitää olla käytetty ennen kuin tapausta voidaan käsitellä EIT:ssä, arvioi Stirlingin yliopiston ympäristölain asiantuntija Annalisa Savaresi Climate Home News -verkkosivustolle.

Maailmalla on nostettu yhteensä yli 1 300 ilmasto-oikeusjuttua vuodesta 1990 alkaen. Suomesta tapauksia ei ole tullut.

Kestävän kehityksen asiantuntija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr) arvioi blogissaan, että Suomessakin oikeuslaitos saattaa joutua tulevaisuudessa ottamaan kantaa siihen, miten perustuslain 20. pykälä toteutuu ilmastopolitiikan osalta. Sen mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia