Pois heitetty ruoka on veden tuhlausta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pois heitetty ruoka on veden tuhlausta

Heittäessään ruokaa pois ihminen tulee samalla
tuhlanneeksi suunnattomat määrät vettä, joka on tarvittu ravinnon
kasvattamiseen ja valmistamiseen. Tukholman kansainvälisessä vesikokouksessa julkaistu kansainvälinen raportti kertoo rankkoja totuuksia veden väärinkäytöstä.

Heittäessään ruokaa pois ihminen tulee samalla tuhlanneeksi suunnattomat määrät vettä, joka on tarvittu ravinnon kasvattamiseen ja valmistamiseen.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kotitaloudet panevat vuodessa ruokaa roskiin 33 miljardin euron edestä. Määrä muodostaa 30 prosenttia elintarvikkeiden kokonaiskulutuksesta.

"Se on sama kuin jättäisi hanan auki ja päästäisi hukkaan 40 biljoonaa litraa vettä. Määrä tyydyttäisi 500 miljoonan ihmisen talousveden tarpeen vuodeksi."

Luvut löytyvät kansainvälisenä yhteistyönä laaditusta Saving Water -raportista, joka julkistettiin Tukholman kansainvälisessä vesikokouksessa elokuun jälkipuoliskolla.

Vettä väärinkäytetään

Osasyynä maailmaa koettelevaan ruokakriisiin onkin tuhlaus ja liikakulutus. "Liikalihavuus on paljon suurempi ongelma kuin aliravitsemus", professori Jan Lundqvist Tukholman kansainvälisestä vesi-instituutista muistuttaa.

Hänen mukaansa nälästä kärsii maailmassa 850 miljoonaa ihmistä, mutta ylipainoisia ja liikalihavia on jo 1,2 miljardia.

Virtuaalisten vesivarantojen jäljillä

Ruoan mukana tuhlaantuvan veden määrää on havainnollistanut virtuaaliveden käsitteen luonut

Osasyynä maailmaa koettelevaan ruokakriisiin on tuhlaus ja liikakulutus.

brittiläinen professori John Anthony Allan. Jotta saadaan kupillinen kahvia, tarvitaan 140 litraa vettä. Juuston tuottaminen vaatii 5 000 ja naudanlihan 15 000 vesilitraa kiloa kohti, Allan laskee.

Maailman luonnonsäätiö (WWF) arvioi, että britit käyttävät hanavettä noin 150 litraa henkeä kohti päivässä, mutta virtuaalivettä kuluu 30-kertainen määrä ruoan, vaatteiden ja muiden kulutustavaroiden kautta. Vesimäärä riittäisi 58 ammekylpyyn päivässä.

Esimerkiksi yksi marokkolainen tomaatti tarvitsee kasvaakseen 13 litraa vettä. Pakistanissa tai Uzbekistanissa kasvatetusta puuvillasta valmistettu paita on "niellyt" 2 700 litraa vettä.

Kun virtuaalivesi lasketaan mukaan, Britannia tuottaa itse vain 38 prosenttia käyttämästään vedestä.

WWF vetoaa yrityksiin, jotta ne miettisivät keinoja pienentää tuontitavaroiden alkuperämaahan jättämää "vesijälkeä".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia