Uutiset

Perustulokokeilu puree köyhyyteen Namibiassa


Perustulon jakaminen on nostanut elintasoa merkittävästi Otjivero-Omitaran hökkelislummissa Namibiassa. 7,6 euron kuukausiraha jokaiselle asukkalle on alentanut puolessa vuodessa lasten aliravitsemusta ja kohottanut työllisyysastetta.

Vielä reilu vuosi sitten hökkelislummi edusti kaikkea sitä, mikä Namibiassa on pielessä.

Ruostuneista peltihökkeleistä koostuva taajama sijaitsee Kalaharin valtatien varressa, 110 kilometrin päässä pääkaupungista Windhoekista.

Otjiveron asuttaminen alkoi vuonna 1990 tapahtuneen Namibian itsenäistymisen jälkeen, kun läheisiltä valkoisten maatiloilta karkotettua väkeä asettui sinne.

Seudulla ei ollut teollisuutta eikä työpaikkoja, mutta rikollisuus ja alkoholismi kukoistivat.

Vuoden 2008 alussa Otjiveron lohduttomuuteen tunkeutui valonpilkahdus, kun joukko kansalaisjärjestöjä alkoi jakaa siellä rahaa. Jokainen alle 60-vuotias asukas saa nyt 7,6 euroa kuukaudessa asemastaan ja tuloistaan riippumatta.

"Vaikka raha-apu on muuallakin hyväksytty keinoksi lievittää köyhyyttä, se on yleensä tarveharkintaista tai ehdollista. Todella köyhät jäävät usein osattomiksi", pastori Claudia Haarmann Namibian luterilaisten kirkkojen sosiaalitoimistosta kertoo.

"Tarveharkinta aiheuttaa lisäksi suuret hallintokulut", hän muistuttaa.


Rahaa ei tuhlata


Avustuksen saaminen edellyttää otjiverolaisilta vain rekisteröitymistä sitä jakavien järjestöjen listalle. Rahat tulevat postitoimistoon, jossa saajien henkilöllisyys tarkistetaan sormenjälkien avulla.

"Totta kai ihmiset ovat onnellisia, koska mannaa sataa taivaasta. Mutta se ei tarkoita, että he tuhlaisivat rahat", yhteisön johtaja Steven Aigowab sanoo.

Ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen tehty arviointi vahvistaa sen. Lasten aliravitsemus aleni 42:sta 17 prosenttiin, ja työllisyysaste kohosi 36:sta 48 prosenttiin.

Koulumaksuja kertyi tuplasti aiempaan verrattuna samalla kun keskeyttäneiden määrä putosi kolmanneksen. Paikallisen terveysklinikan tulot viisinkertaistuivat, ja rikollisuus väheni 60 prosenttia.

"Alkoholin käytön vähenemisestä ei ole näyttöä, mutta tilanne ei ole myöskään pahentunut", Haarmann sanoo.

Seuraavan evaluaation tulokset julkistetaan huhtikuussa, ja järjestöjen mukaan myönteinen kehitys jatkuu.

Hallitus ei innostu


Hanke on saanut osakseen myös arvostelua, koska "erään koulukunnan mukaan ihmisille ei saisi syytää rahaa, vaan se pitäisi käyttää projekteihin", Haarmann kertoo.

"Haluaisinpa nähdä projektin, joka parantaa kaikkien 930 asukkaan elintasoa ja maksaa 8 140 euroa kuukaudessa. Jopa Etelä-Afrikan suuret hätäaputyöhankkeet hyödyttävät vain joitakin tuhansia ja tulevat paljon kalliimmiksi", hän sanoo.

Perustulo koko Namibian parimiljoonaiselle väestölle tulisi maksamaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kannattajien mukaan rahat saataisiin kokoon ylellisyystuotteita ja tuloja verottamalla.

Namibian verokomitea ehdotti kansalaispalkkaa jo vuonna 2002 keinona tasata tuloeroja. Valtion suunnittelukomission mukaan 30 prosenttia namibialaisista on köyhiä.

Namibian hallitus on suhtautunut perustuloon vastahakoisesti kustannussyistä ja peläten sen luovan riippuvuutta valtiosta. Alkanut vaalivuosi saattaa kuitenkin pehmentää johdon näkemyksiä.

kehitysavustustyököyhyys Namibia

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.