Pariisin ilmastosopimus allekirjoitetaan – tutkijat varoittavat kahden asteen lämpenemisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pariisin ilmastosopimus allekirjoitetaan – tutkijat varoittavat kahden asteen lämpenemisestä

Ennätykselliset yli 160 maata on mukana New Yorkin allekirjoitusseremoniassa, mutta se ei vielä riitä.

Yli 160 maan edustajat allekirjoittavat tänään New Yorkissa Pariisin ilmastosopimuksen. Tapahtuma on historiallisen, sillä se aloittaa pitkään sorvatun sopimuksen toimeenpanon.

Viime joulukuussa hyväksytyssä ilmastosopimuksessa sovitaan, että maailman maat rajoittavat kasvihuonekaasupäästöjä niin, että ilmasto lämpenee alle kaksi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Lisäksi pyritään 1,5 asteen lämpenemiseen, mitä etenkin vähiten kehittyneet maat ja pienet saarivaltiot ovat vaatineet.

YK:n katastrofiriskien vähentämisosaston johtaja Robert Glasser vaatikin tällä viikolla, että allekirjoittajamaat kiristäisivät päästövähennyssitoumuksiaan.

"Olemme todellisessa vaarassa joutua nopean ilmaston lämpenemisen päihittämäksi, jos allekirjoittajat eivät merkittävästi lisää kunnianhimoaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi", hän sanoi.

Suurista päästäjämaista ainakin Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet olevansa mukana allekirjoittamassa sopimusta. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Mikäli ennustetut yli 160 maata allekirjoittavat sopimuksen tänään, lyödään ennätykset siinä, moniko maa on allekirjoittanut yhdessä päivässä kansainvälisen sopimuksen. Aiempi ennätys tehtiin vuonna 1982, kun 119 maat allekirjoitti YK:n merisopimuksen, YK kertoo.

Kohtalonkysymykseksi sopimuksen onnistumisessa voi muodostua nimenomaan ero kahden ja 1,5 asteen lämpenemisen välillä. Eilen ilmestyneen saksalaisen Climate Analytics -instituutin tutkimuksen mukaan mikäli ilmasto lämpenee vuoteen 2100 mennessä kaksi astetta, merenpinta nousee kymmenen senttiä enemmän kuin sen lämmetessä 1,5 astetta. Myös helleaallot olisivat pidempiä ja lähes kaikki trooppiset koralliriutat olisivat vaarassa, tutkimuksessa kerrotaan.

Sopimuksen allekirjoittaminen ei tarkoita vielä sen voimaantuloa. Sopimus tulee voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun ainakin 55 maata, joiden osuus kasvihuonekaasupäästöistä on 55 prosenttia, on ratifioinut sopimuksen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia