Uutiset

Palestiinalaisvankien nälkälakko jatkuu

Yli 1500 palestiinalaista vankia on yhä nälkälakossa protestoidakseen Israelin oikeusjärjestelmän epäkohtia.
Mielenosoituksissa palestiinalaisvankien tukijat ovat kritisoineet myös kansainvälistä mediaa nälkälakon riittämättömästä uutisoinnista. (Kuva: Joe Catron / cc 2.0)

Yli 1500 palestiinalaista vankia jatkaa nälkälakkoaan protestina Israelin epäoikeudenmukaisille pidätysmenetelmille. Nälkälakko alkoi melkein kolme viikkoa sitten.

Kaksi vangeista, Bilal Diab ja Thaer Halahleh, jotka ovat olleet nälkälakossa jo 29. helmikuuta asti, on uutistietojen mukaan hyvin heikossa kunnossa.

Israelin korkein oikeus hylkäsi toukokuun 7. päivänä toistamiseen miehiä koskevan vapautuspyynnön turvallisuusriskien vuoksi. Oikeuden mukaan nälkälakko ei myöskään anna perusteita heidän vapauttamiseksi, kertoo miesten asianajaja Jamil al-Khatib.

Tähän asti Israel on torjunut kaikki valitukset nälkälakkolaisilta, kieltänyt perhevierailut ja vain lyhyesti siirtänyt yhden vangin siviilisairaalaan. Tilanne on saanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä ja useammalta YK:n edustajalta, sekä pannut alulle useita mielenosoituksia vankiloiden ja myös YK:n toimitilojen edessä.

Myös palestiinalaisvaltion presidentti Mahmud Abbas on nostanut esille vankien kohtalon, varoittaen Israelia mahdollisten kuolemien seurauksista.

Israelin vankiloiden viranomaiset ovat esittäneet, että nälkälakko on ääriryhmittymien ponnitus jäsentensä vapauttamiseksi. Samalla he ovat painottaneet, että vankien kohtelu Israelin vankiloissa on sopusoinnussa kansainvälisten lakien ja yleissopimusten kanssa.

Israel pitää kuitenkin satoja palestiinalaisia vangittuina hallinnollisten pidätysmääräysten nojalla ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä. Osa vangeista on ollut vangittuna kuukausia.

Hallinnolliset vankeustuomiot nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi helmikuussa, kun Khader Adnan päätti 66 päivän nälkälakon sen jälkeen kun hänen tuomiotansa lievennettin. Viime kuussa naisvanki Hana Shalabi karkotettiin Gazasta hänen kieltäydyttyään syömästä 44 päivän ajan.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetkorruptio & läpinäkyvyysoikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Palestiinalaisnuoria Ramallah'ssa.
Moni palestiinalaisnuori uskoo rauhanomaiseen vastarintaan. Takana (vas.): Tahani Shahateet, Yasmeen Enaya, Narmeen Amori ja Yasmeen Omari. Edessä (vas.): Isra' Zbeidi, Sumud Mtaer, Faten Shadeed ja Wael Amro.
(Kuva:
Teija Laakso
)

”Aiemmin ajattelin, että rauha on heikkoja varten”

Palestiinalaisnuoret ovat viime vuosina päässeet kansainvälisiin otsikoihin lähinnä surullisten puukkoiskujen takia. Moni kuitenkin tekee työtä myös rauhan puolesta.
Palestiinalaisia istumamielenosoituksessa Ramallah'ssa.
Palestiinalaiset osoittivat tukensa nälkälakkolaisille toukokuun alussa Ramallah'ssa, Palestiinalaisalueen hallinnollisessa pääkaupungissa.
(Kuva:
Olli Koikkalainen
)

Palestiinalaisvangit nälkälakossa jo toista kuukautta

YK on huolissaan palestiinalaisvankien oikeuksien toteutumisesta. Länsirannalla vankeja tuetaan hiljaisissa mielenosoituksissa.
Länsirannalla Betlehemin pohjoispuolella sijaitseva Aidan palestiinalaisleiri rajoittuu Israelin pystyttämään turvamuuriin, joka on kahdeksan metriä korkea. (Kuva: Fabiola Ortiz / IPS)

Pakolaisuus periytyy sukupolvelta toiselle Palestiinassa

Aidan pakolaisleirillä elävän Munther Amiran mielestä paras keino painostaa Israel rauhansopimukseen on sen tuotteiden ja yritysten boikotointi.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.