Uutiset

Palestiinalaisvankien nälkälakko jatkuu

Yli 1500 palestiinalaista vankia on yhä nälkälakossa protestoidakseen Israelin oikeusjärjestelmän epäkohtia.
Mielenosoituksissa palestiinalaisvankien tukijat ovat kritisoineet myös kansainvälistä mediaa nälkälakon riittämättömästä uutisoinnista. (Kuva: Joe Catron / cc 2.0)

Yli 1500 palestiinalaista vankia jatkaa nälkälakkoaan protestina Israelin epäoikeudenmukaisille pidätysmenetelmille. Nälkälakko alkoi melkein kolme viikkoa sitten.

Kaksi vangeista, Bilal Diab ja Thaer Halahleh, jotka ovat olleet nälkälakossa jo 29. helmikuuta asti, on uutistietojen mukaan hyvin heikossa kunnossa.

Israelin korkein oikeus hylkäsi toukokuun 7. päivänä toistamiseen miehiä koskevan vapautuspyynnön turvallisuusriskien vuoksi. Oikeuden mukaan nälkälakko ei myöskään anna perusteita heidän vapauttamiseksi, kertoo miesten asianajaja Jamil al-Khatib.

Tähän asti Israel on torjunut kaikki valitukset nälkälakkolaisilta, kieltänyt perhevierailut ja vain lyhyesti siirtänyt yhden vangin siviilisairaalaan. Tilanne on saanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä ja useammalta YK:n edustajalta, sekä pannut alulle useita mielenosoituksia vankiloiden ja myös YK:n toimitilojen edessä.

Myös palestiinalaisvaltion presidentti Mahmud Abbas on nostanut esille vankien kohtalon, varoittaen Israelia mahdollisten kuolemien seurauksista.

Israelin vankiloiden viranomaiset ovat esittäneet, että nälkälakko on ääriryhmittymien ponnitus jäsentensä vapauttamiseksi. Samalla he ovat painottaneet, että vankien kohtelu Israelin vankiloissa on sopusoinnussa kansainvälisten lakien ja yleissopimusten kanssa.

Israel pitää kuitenkin satoja palestiinalaisia vangittuina hallinnollisten pidätysmääräysten nojalla ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä. Osa vangeista on ollut vangittuna kuukausia.

Hallinnolliset vankeustuomiot nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi helmikuussa, kun Khader Adnan päätti 66 päivän nälkälakon sen jälkeen kun hänen tuomiotansa lievennettin. Viime kuussa naisvanki Hana Shalabi karkotettiin Gazasta hänen kieltäydyttyään syömästä 44 päivän ajan.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetkorruptio & läpinäkyvyysoikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.
(Kuva:
Shareef Sarhan
/
UN Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla
Israelin laittomassa siirtokunnassa sijaitseva Barkanin teollisuusvyöhyke kuuluu miehitetyn Länsirannan suurimpiin. Siellä työskentelee tuhansia palestiinalaisia, monet polkupalkalla.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.