Uutiset

Oranssi ry:lle nuorisotyön tunnustuspalkinto

Vuoden 2012 nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin talonvaltausliikkeenä alkaneelle helsinkiläiselle kansalaisjärjestölle.
(Kuva: Ville Saarinen / cc 2.0)

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tämän vuoden nuorisotyön tunnustuspalkinnon Oranssi ry:lle. Palkinnon, jonka arvo on 10 000 euroa, luovutti kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki 17. huhtikuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

Ministeriö antoi kiitosta vuodesta 1990 alkaen toimineelle Oranssi ry:lle sen jatkuvasta osallistumisesta vapaamuotoisen nuorten toiminnan tukemiseen. Perusteluina todettiin, että talonvaltausliikkeenä ja nuorten asunnottomien etujärjestönä aloittanut Oranssi ry:n toiminta on koko ajan pysynyt nuorista itsestään lähtevänä ja se on laajasti verkostoitunut eri toimijoiden kanssa.

Oranssi ry:n keskeinen työ- ja toimintamuoto on nuorten omaehtoinen, yhteisöllinen ja edullinen asuminen ja kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen. Yhdistyksen omistaman asuntojen peruskorjauksista ja ylläpidosta vastaavan Oranssi Asunnot oy:n ohella toimivat myös ikärajaton ja päihteetön rokkiklubi sekä teatteriryhmä.

Vuosittain myönnettävän nuorisotyön tunnustuspalkinnon myöntää kulttuuriministeri kuultuaan Nuorisotutkimussäätiön hallitusta. Nuorisotutkimussäätiön toiminnasta vastaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry. Nuorisotyön tunnustuspalkinto jaetaan vuorovuosina nuorisotyössä ansioituneelle henkilölle tai yleishyödylliselle yhteisölle.

nuorisokansalaisyhteiskunta Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.