Uutiset

Oranssi ry:lle nuorisotyön tunnustuspalkinto

Vuoden 2012 nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin talonvaltausliikkeenä alkaneelle helsinkiläiselle kansalaisjärjestölle.
(Kuva: Ville Saarinen / cc 2.0)

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tämän vuoden nuorisotyön tunnustuspalkinnon Oranssi ry:lle. Palkinnon, jonka arvo on 10 000 euroa, luovutti kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki 17. huhtikuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

Ministeriö antoi kiitosta vuodesta 1990 alkaen toimineelle Oranssi ry:lle sen jatkuvasta osallistumisesta vapaamuotoisen nuorten toiminnan tukemiseen. Perusteluina todettiin, että talonvaltausliikkeenä ja nuorten asunnottomien etujärjestönä aloittanut Oranssi ry:n toiminta on koko ajan pysynyt nuorista itsestään lähtevänä ja se on laajasti verkostoitunut eri toimijoiden kanssa.

Oranssi ry:n keskeinen työ- ja toimintamuoto on nuorten omaehtoinen, yhteisöllinen ja edullinen asuminen ja kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen. Yhdistyksen omistaman asuntojen peruskorjauksista ja ylläpidosta vastaavan Oranssi Asunnot oy:n ohella toimivat myös ikärajaton ja päihteetön rokkiklubi sekä teatteriryhmä.

Vuosittain myönnettävän nuorisotyön tunnustuspalkinnon myöntää kulttuuriministeri kuultuaan Nuorisotutkimussäätiön hallitusta. Nuorisotutkimussäätiön toiminnasta vastaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry. Nuorisotyön tunnustuspalkinto jaetaan vuorovuosina nuorisotyössä ansioituneelle henkilölle tai yleishyödylliselle yhteisölle.

nuorisokansalaisyhteiskunta Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.