Öljymahti säästää sähköä, päättäjiä moititaan epäpätevyydestä ja korruptiosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljymahti säästää sähköä, päättäjiä moititaan epäpätevyydestä ja korruptiosta

Vaikka Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa vallitsee tukahduttava helle, keskustan kuuluisa suihkulähde ruiskuttaa vettä harvakseltaan. Hallitus säästää sähköä.

Vaikka Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa vallitsee tukahduttava helle, keskustan kuuluisa suihkulähde ruiskuttaa vettä harvakseltaan. Hallitus säästää sähköä.

Siivooja Dilcia Flores, 47, jonottaa bussiin suihkulähteen vieressä. Hän siivoaa taloja pitkin poikin Caracasia, jota luonnehditaan maailman väkivaltaisimmaksi kaupungiksi.

"Sähkökatkot tarkoittavat pimeämpiä katuja pitkillä kotimatkoillani. Lisäksi ruoka ei säily jääkaapissa, ja tuoreiden tarvikkeiden ostaminen päivittäin tulee kalliiksi", Flores kertoo.

Venezuelan sosialistipresidentin Hugo Chávezin mukaan sähkökatkojen syyt ovat yksinkertaiset. Sähkön kulutus on kasvanut, ja samaan aikaan El Niño -ilmiö on muuttanut merivirtoja Tyynellämerellä.

Venezuelassa on tavanomaista kuivempaa, jokien virtaamat ovat pienentyneet, ja vesivoimaloista ei riitä sähköä valtakunnanverkkoon.

Chávez on pyytänyt julkisia laitoksia vähentämään sähkönkulutusta viidenneksellä. Myös Mirafloresin hallituspalatsissa sammutetaan lamppuja ja vähennetään ilmastointia.

Chávez on luonut erillisen sähköministeriön osana kaksi vuotta sitten alkanutta prosessia, jossa Caracasin sähkölaitos valtiollistettiin ja koko sähkösektoria hallinnoimaan perustettiin valtionyhtiö.

Energiapula kuitenkin ihmetyttää maassa, joka on vienyt suuria määriä öljyä liki sata vuotta ja jolla on edelleen valtavat öljy- ja kaasuesiintymät. Lisäksi maan kaakkoisosaan rakennettiin valtavia patoja 50 vuotta sitten.

Teoreettinen ja todellinen sähköntuotantokapasiteetti ovat kuitenkin eri asioita. Monissa voimaloissa vain osa turbiineista toimii, ja sähkön kysyntä ylittää tarjonnan Venezuelassa.

"Sähköntuotantoa olisi pitänyt suunnitella 30 vuoden horisontilla", sanoo Victor Poleo, joka työskenteli varaenergiaministerinä Chávezin hallinnon alkuvuosina 1999-2001.

Poleo soimaa sähköalan päättäjiä kuuroudesta ja kyvyttömyydestä ottaa vastaan kritiikkiä sekä koko sähkösektoria epäammattimaistumisesta.

"Sähköala tarvitsisi uuden johdon, mutta se edellyttäisi suunnanmuutosta koko maassa."

Poleo syyttää myös korruptiota. Sähkönsiirtoverkkojen uudistamiseen varattiin hänen mukaansa 430 miljoonaa euroa vuosina 2001-2005. Hankkeita toteutettiin kuitenkin vain noin sadalla miljoonalla ja loppurahojen määränpää on tuntematon.

Tarjoilija Rodrigo Castrolla on ehdotus. "Voisimme säästää energiaa sillä, että presidentti kumoaisi kaksi vuotta sitten antamansa määräyksen siirtää kelloja puoli tuntia taaksepäin. Näin meillä olisi iltaisin hieman pidempään luonnonvaloa."

Venezuelan faktat:

Sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla
Väkiluku noin 28 miljoonaa
Sosialismiin pyrkivä tasavalta
Öljy tuo noin 90 % vientituloista, 50% budjetista ja 30% bkt:sta
alle 1,5 eurolla päivässä elävien osuus 10,2%
(Lähteet: UNDP, Wikipedia, The World Factbook)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia