Uutiset Nepalin kehitys

Nepalilaiset palaavat hitaasti arkeen maanjäristyksen jälkeen

Nepalin vuosi on ollut maanjäristyksen ja kauppasaarron vuoksi poikkeuksellisen rankka. Moni asuu peltimajassa kylmästä talvesta huolimatta. Toimittaja Eini Nyman vieraili järistysalueella tammikuun alussa.
Mangali Lama menetti kotinsa Nepalin maanjäristyksessä keväällä 2015. (Kuva: Eini Nyman)

Simon Castro-Wooldridge murentaa käsissään romahtaneen talon kivimurskaa.

"Pelkkää savea ja kiveä. Tämä terveyskeskus rakennettiin kuusi vuotta sitten, ja nyt se on järistyksen jäljiltä maan tasalla."

Ranskalaisen humanitaarista apua toimittavan järjestön Médecins du Monden projektikoordinaattori katselee surullisen näköistä kivikasaa, joka ennen palveli Sindhupalchowkin potilaita. Keväällä 2015 iskenyt maanjäristys vaati Nepalin keskiosassa sijaitsevassa piirikunnassa noin 3 700 ihmisen hengen; koko maassa kuolonuhreja oli noin 9 000.

"Terveyskeskus rakennettiin valtion rahoilla, mutta rakentamisen maanjäristyskestävyyttä ei seurattu, vaikka teoriassa vaatimukset ovat olemassa. Tässä on selkeästi yritetty säästää, mutta lopputulos on tullut huomattavasti kalliimmaksi", Castro-Wooldridge kertoo.

Myös alueen muu rakennuskanta on surullisen näköistä. Kylänraitilla näkyy kasaan romahtaneita rakennuksia tiheään. Niiden vieressä on pieniä peltihökkeleitä, jotka on rakennettu kyläläisten väliaikaisiksi kodeiksi.

Sairaala on vielä pystyssä, mutta romahtamisvaaran vuoksi se on käyttökelvoton ja viereen on kyhätty telttasairaala.

"Vakavammat tapaukset on pakko hoitaa lähimmän kaupungin sairaalassa, jonne on pitkä matka, eikä kyläläisillä ole välttämättä varaa matkustaa", Castro-Woolridge kertoo.

Médecins du Monde on työskennellyt alueen naisten lisääntymisterveyden parantamiseksi jo vuodesta 2007. Vuonna 2015 hanke oli tarkoitus kääriä pakettiin, mutta maanjäristys muutti suunnitelmat.

Järjestön työ muuttui ensiavun toimittamiseksi ja romahtaneiden terveyskeskusten jälleenrakentamiseksi. Työtä rahoittaa EU:n humanitäärinen avustusyksikkö.

"Tässä on selkeästi yritetty säästää, mutta lopputulos on tullut huomattavasti kalliimmaksi."

Médecins du Monden tiimi oli aluksi liikkuva. Maa- ja ilmateitse toimivat yksiköt hoitivat sekä fyysisesti että henkisesti haavoittuneita kyläläisiä. Alueen 75 terveyskeskuksesta jopa 44 romahti.

"Järjestömme on rakentanut tähän mennessä 18 väliaikaista terveyskeskusta, jotka palvelevat yhteensä noin 3 000:ta–4 000:ta henkeä", Castro-Wooldridge kertoo.

"Niiden käyttöikä on noin kymmenen vuotta. Tarkoitus on tehdä työmme tarpeettomaksi, sillä pysyvien terveyskeskusten rakentaminen on lopulta valtion vastuulla."

Byrokratiaa ja valtataisteluita

Jälleenrakennuksen vauhti on kuitenkin tähän mennessä ollut tuskallisen hidas. Hallituksella on mennyt kahdeksan kuukautta pelkän jälleenrakennusta koordinoivan elimen aikaansaamiseksi.

"Jälleenrakentamiseen haluttiin perustaa erillinen yksikkö, jotta rahaa voitaisiin paremmin valvoa ja kanavoida, mutta aika on mennyt lähinnä byrokratiaan ja poliittiseen valtataisteluun siitä, minkä puolueiden jäsenet valvovat rahankäyttöä", Castro-Wooldridge sanoo.

Lisäksi valtion virkamiehiä ja poliitikkoja on jäänyt kiinni jälleenrakennukseen tarkoitettujen varojen väärinkäytöstä. Jälleenrakennusviraston johtajaksi valittiin joulukuussa insinööri Sushil Gyewal, joten työn toivotaan nyt vihdoin vauhdittuvan.

Kauppasaarto ja kylmä talvi haasteina

Nepalin kulunut talvi on ollut yksi kylmimmistä pitkään aikaan. Lämpötilat ovat paikoin laskeneet pakkaselle, ja terveyskeskuksiin virtaa väkeä, jotka kärsivät paleltumista ja kylmyydestä johtuvista hengitystiesairauksista.

"Pojanpoikani, jonka saimme pelastettua romahtaneesta rakennuksesta kolmetuntisen taistelun jälkeen, on nyt jatkuvasti sairas", kertoo peltimajassa asuva Bishnu Maya Giri.

Valtion talviavustuspaketit ovat saapuneet liian myöhään, ja puutetta on kärsitty perustuslakiuudistuksesta seuranneen kauppasaarron vuoksi myös polttoaineesta ja kaasusta. Jälleenrakennukseen annetut avustukset ovat puolestaan olleet liian pieniä.

"Saimme valtiolta avustusrahaa noin 140 euroa, mutta se ei millään riitä talomme jälleenrakentamiseen", kertoo talonsa menettänyt Mangali Lama.

"Tuntuu turhalta rakentaa nyt uutta taloa, jos toinen vielä isompi maanjäristys vetäisi sen jälleen maan tasalle."

Monet eivät ole edes aloittaneet rakentamista, sillä he odottavat valtion avustusrahoja edelleen.

"Avustusrahat on luvattu toimittaa kolmessa erässä, ja avun saaminen sisältää valtavan määrän vaatimuksia ja byrokratiaa. Jos perhe on esimerkiksi saanut jo avustusta vaikkapa kansalaisjärjestöltä, se ei ole oikeutettu valtionapuun", Castro-Wooldridge kertoo.

Siksi moni lykkää jälleenrakentamista. Osa pelkää myös uutta maanjäristystä, josta on huhuttu mediassa jo pitkään. Tutkijat ovat analysoineet, että viime kevään järistys ei olisi ollut tarpeeksi voimakas purkamaan maan jännitettä, joten mannerlaatat saattavat vielä liikahtaa voimakkaasti.

"Tuntuu turhalta rakentaa nyt uutta taloa, jos toinen vielä isompi maanjäristys vetäisi sen jälleen maan tasalle", kertoo teekauppaa pitävä Maya Tamang.

Kauppasaarron vuoksi myös monien rakennustarvikkeiden tuonti on rajoitettua. Rakennuskoneet tarvitsevat lisäksi bensaa, ja ilman sitä ne seisovat paikoillaan.

"Olemme onneksi käyttäneet alusta lähtien paikallisia raaka-aineita, rakennuttajia ja työvoimaa, toisin kuin moni muu järjestö, joiden työt ovat talven seisoneet paikallaan", Castro-Wooldridge kertoo. "Aina jostain olemme saaneet bensaakin, vaikka hinta on moninkertainen."

Kauppasaarto ei onneksi ole myöskään vaikuttanut järjestön lääkevarastoihin.

"Sattumoisin tilasimme valtavan määrän lääkkeitä juuri ennen kauppasaartoa, joten omissa terveyskeskuksissa lääkepula ei ole vielä päässyt yllättämään."

Artikkeli on toteutettu ulkoministeriön apurahalla.

Nepalin kehitys avustustyökatastrofiaputerveys Nepal

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen
Nepalilainen Rohan Tamang on lähdössä Qatariin ansaitsemaan rahaa korjatakseen perheen maanjäristyksessä tuhoutuneen talon. Peltihökkelin ikkunassa hänen äitinsä Chameli Tamang.
(Kuva:
Bikram Rai
/
Arbetet Global
Arbetet Global
)

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa
Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa.
(Kuva:
Possible
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo.
(Kuva:
Ralph Combs
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.