Naisten syrjintä torjutaan kaikkialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten syrjintä torjutaan kaikkialla

Sukupuolten tasa-arvolla on vankka kannatus mitä erilaisimmissa maissa maapallon eri kolkilla, paljastaa tuore tutkimus. Siihen vastasi 15 000 ihmistä 16 maassa.

Sukupuolten tasa-arvolla on vankka kannatus mitä erilaisimmissa maissa maapallon eri kolkilla, paljastaa tuore tutkimus. Siihen vastasi 15 000 ihmistä 16 maassa.

"Ajatus, että naisilla pitää olla samat oikeudet kuin miehillä, on verrattain uusi. Siksi on varsin yllättävää, että asiasta vallitsee nyt laaja globaali yhteisymmärrys", tutkimuksen tehneen WorldPublicOpinion-laitoksen johtaja Steven Kull sanoo.

Kull yllättyi myös siitä, kuinka moni pitää syrjinnän poistamista valtion tehtävänä. Silmiinpistävää on sekin, etteivät mielipiteet kyselyyn osallistuneissa muslimimaissa poikkea muiden maiden linjasta.

Esimerkiksi Turkissa 80 prosenttia vastaajista pitää sukupuolten tasa-arvoa "hyvin tärkeänä", kun Yhdysvalloissa osuus on 77 prosenttia.

Valtion tulee edistää tasa-arvoa

Kaikista vastaajista tasa-arvoa pitää vähintään tärkeänä 86 prosenttia, naisista 88 ja miehistä 84 prosenttia, ja hyvin tärkeänä 59 prosenttia, naisista 64 ja miehistä 54 prosenttia.

Valtiovallan roolia tasa-arvon edistäjänä korostaa kolme neljästä vastaajasta kaikissa muissa mukana olleissa maissa paitsi Intiassa. Meksikossa ja Indonesiassa valtion tehtävää painotti yli 90 prosenttia vastaajista.

Intiassa 38 prosenttia vastaajista katsoi, etteivät tasa-arvoasiat kuulu hallitukselle. Egyptissä ja Nigeriassa näin ajattelee 23 prosenttia ja Yhdysvalloissa 17 prosenttia.

Nigeriassa tasa-arvoa kannatetaan vähiten

Tammi- ja helmikuun aikana tehdyssä kyselyssä olivat mukana Yhdysvallat, Meksiko, Kiina, Intia, Indonesia, Etelä-Korea, Turkki, Ranska, Britannia, Venäjä, Ukraina, Azerbaidžan, Egypti, Iran, palestiinalaisalueet ja Nigeria.

Kiinassa ja Egyptissä haastattelut keskittyivät suurkaupunkeihin, mutta muualla ne tehtiin koko maan kattavina.

Kysely paljastaa, että tasa-arvoa "hyvin tärkeänä" pitäviä on eniten Meksikossa ja Britanniassa, 89 prosenttia, mutta niiden jälkeen tulee Turkki 80 prosentillaan.

Vähiten tasa-arvon tärkeys korostuu Egyptissä, jossa sitä piti "hyvin tärkeänä" vain 31 prosenttia, ja Venäjällä (35 prosenttia). Suurempi osuus vastaajista rastitti kuitenkin näissäkin maissa vaihtoehdon "tärkeä".

Vaihtoehdot "ei kovin tärkeä" tai "ei lainkaan tärkeä" saivat suurimman kannatuksen, liki 25 prosenttia, Nigeriassa. Reipas enemmistö nigerialaisista korostaa kuitenkin tasa-arvon tärkeyttä.

Naisten asema on parantunut

Vastaajilta tiedusteltiin myös, onko naisten asema parantunut heidän elinaikanaan.

Asema on parantunut "paljon", vastaa 57 prosenttia egyptiläisistä. Britanniassa näiden vastausten osuus on 52, Iranissa 38, Yhdysvalloissa 37 ja Kiinassa 32 prosenttia.

Nigerialaisista tasa-arvon kokee lisääntyneen vain 9 prosenttia ja palestiinalaisista 11 prosenttia. Näillä alueilla noin puolet vastaajista sanoo naisten oikeuksien heikenneen elinaikanaan.

Venäjällä, Ukrainassa ja Azerbaidžanissa on eniten eli noin viidennes kaikista niitä, joiden mielestä naisten asema ei ole muuttunut lainkaan.

Naisten asema näyttää kuitenkin keskimäärin kohentuneen maailmassa, sillä kaikista vastaajista 71 prosenttia sanoo aseman parantuneen paljon tai ainakin vähän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia