Uutiset

Naiset paiskivat töitä Argentiinan maaseudulla – apulaisen rooli ärsyttää

"Yleisen käsityksen mukaan naiset eivät työskentele tilalla, vaan 'auttelevat' miestään, isäänsä tai veljeään, vaikka teemme yhtä paljon kuin he ja vielä kotiaskareet päälle", toteaa Limbania Limanche.
Argentiinalainen Olga Campos viljelee kälynsä Limbania Limachen kanssa kolmen hehtaarin vuokrapeltoja El Paton alueella. Jhonny on yksi Camposin viidestä lapsenlapsesta. (Kuva: Guido Ignacio Fontán / IPS)

Olga Campos, 40, ei päässyt aikanaan kouluun, mutta hän piti huolen seitsemän lapsensa koulutuksesta. Se vaati kovia ponnistuksia pientä tilaa hoitavalta yksinhuoltajalta.

"Itse olen juuri aloittanut koulun, mitä en uskonut tapahtuvan koskaan", kertoo Campos, joka asuu 7 000 asukkaan El Patossa vajaan 50 kilometrin päässä Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista. Hänellä on jo viisi lastenlasta.

"Mieheni lähdön jälkeen raadoin aamusta iltaan kuumassa, kylmässä tai sateessa. Maatilan ja siivoustöiden ansiosta onnistuin kouluttamaan lapset", Campos sanoo. Hän viljelee kolmen hehtaarin vuokrapeltoja kälynsä Limbania Limachen kanssa.

"Yleisen käsityksen mukaan naiset eivät työskentele tilalla, vaan 'auttelevat' miestään, isäänsä tai veljeään, vaikka teemme yhtä paljon kuin he ja vielä kotiaskareet päälle", tuhahtaa Limanche, jonka puoliso viljelee toista maapalaa.

Miehistä politiikkaa

YK:n ruokajärjestön FAOn mukaan maaseudun naiset muodostavat neljäsosan maapallon väestöstä, tuottavat yli puolet elintarvikkeista ja kärsivät niin taloudellisesta, sosiaalisesta kuin sukupuolisestakin syrjinnästä.

Määritelmä pätee Argentiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan ylipäätään.

"Naiset ovat miehiä heikommassa asemassa maanomistuksen, lainansaannin ja tukien suhteen. Maatalouspolitiikan linjaavat yleensä miehet miehiä varten, ja naiset jäävät sivuosaan", tasa-arvoasioista FAOn Argentiinan-toimistossa vastaava Cecilia Jobe sanoo.

"Meitä kuristaa maanvuokra. Kyntöjä varten joudumme vuokraamaan traktorin, joka tulee myös kalliiksi. Haluaisimme ostaa pellot omiksemme", Campos kertoo.

Limanchen mukaan laina on kuitenkin kiven takana. "Hakija väsytetään kaiken maailman koukeroilla."

Näkymättömät naiset

"Maaseudun nainen on tehty täysin näkymättömäksi. Vaikeudet, joita naiset kokevat kaupungeissa, moninkertaistuvat maalla, missä naiset työskentelevät usein ilman palkkaa", Jobe tiivistää.

Mahdolliset tulonsa maaseudun naiset käyttävät pääasiassa ruokaan ja lastensa tarpeisiin, lisää perheviljelmien asioita maatalousministeriössä hoitava Patricio Quinos.

Hän muistuttaa FAOn selvityksestä, jonka mukaan lapsen henkiinjäämismahdollisuudet paranevat 20 prosenttia, jos perheen raha-asioita hoitaa äiti.

FAO arvioi niin ikään, että jos maaseudun naisilla kautta maailman olisi samat oikeudet kuin miehillä, se lisäisi ruuan tuotantoa 20–30 prosenttia ja pelastaisi 150 miljoonaa ihmistä nälältä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Maatalous ja kehitysmaat gendermaanomistusmaataloustyö Argentiina Suomen IPS

Lue myös

Viljelijä kaktuspellolla

Kaktus maistuu lehmille Brasiliassa

Kuivuus vaikeutta karjanhoitoa Brasiliassa, mutta veden varastoinnista ja kaktusrehusta on löytynyt yllättävä helpotus.
Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.