Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Ilmastonmuutoksesta varoittava mainos Feria de Madridin metroasemalla Espanjassa. Kuva: John Englart / CC BY-SA 2.0.

Madridissa alkaa tänään maanantaina YK:n ilmastosopimuksen osapuolten kokous, joka on viimeinen ennen Pariisin sopimuksen kauden alkua vuonna 2020. Sitä sävyttää kiire, sillä hiilidioksidipäästöt kasvavat eivätkä nykyiset lupaukset riitä ilmastonmuutoksen hillintään.

”Piste, jolta ei ole paluuta, ei ole enää horisontissa. Se on näköpiirissä, ja se kiitää meitä kohti”, muistutti YK:n pääsihteeri António Guterres eilen Madridissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Kokouksen asialistalla ovat muun muassa päästövähennyksiin liittyvät markkinamekanismit, köyhien maiden tarvitsemat korvaukset ilmastonmuutoksen aiheuttamista tuhoista sekä se, miten hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viimeisiin raportteihin ja suosituksiin suhtaudutaan.

Markkinamekanismit liittyvät siihen, miten maat voivat hyödyntää kumppanimaissa rahoittamiaan ilmastotoimia omien päästötavoitteidensa saavuttamisessa vuodesta 2020 alkaen.

”EU:lle on tärkeää, että mekanismien avulla saavutetut päästövähennykset ovat todellisia ja ettei samoja päästövähennyksiä lasketa useamman maan hyväksi”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) sanoi viime viikolla tiedotteessa.

Kokouksessa odotetaan myös ilmoituksia uusista päästövähennyssitoumuksista, sillä Pariisin sopimuksen osapuolten on määrä ilmoittaa kunnianhimoisemmista suunnitelmista ensi vuonna.

Viime viikolla julkaistun YK:n ympäristöohjelman raportin mukaan mikäli nykyiset päästövähennyslupaukset ylipäätään toteutuvat, maapallon keskilämpötila nousee 3,2 astetta, vaikka Pariisin sopimus tähtää 1,5:een. Päästöjä pitäisi sen mukaan vähentää 7,6 prosenttia joka vuosi vuosina 2020–2030, jotta tuloksiin päästäisiin.

Toivoa siitä, että maailma pysyy 1,5 asteen lämpenemisessä, on Guterresin mukaan kuitenkin jäljellä.

”Viestini tänään on toivo, ei epätoivo. -- Teknologiat, jotka ovat välttämättömiä tämän saavuttamiseksi, ovat jo saatavilla. Toivon merkit moninkertaistuvat. Yleinen mielipide herää kaikkialla. Nuoret ihmiset osoittavat merkittävää johtajuutta ja mobilisoitumista”, hän luetteli.

Kokous kestää ensi viikon perjantaihin asti. Se järjestetään Madridissa, koska alkuperäinen isäntämaa Chile joutui perumaan järjestelyt levottomuuksien vuoksi. Chilessä on protestoitu tuloeroja ja kalliita elinkustannuksia vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia