Maailmanpankki: Ruoan hinta hipoo ennätyksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Ruoan hinta hipoo ennätyksiä

Maailmanpankin raportin mukaan öljyn hinta ja biopolttoaineet ovat syitä kalliiseen ruokaan.

Maailmanpankin mukaan ruuan hinnat ovat kolmanneksen kalliimpia kuin vuosi sitten ja hintojen odotetaan vielä kohoavan. Ruuan hinta on vian kolme prosenttia vuoden 2008 ennätyshinnoista ja sitä nostaa öljyn kallistuminen sekä biopolttoaineiden kasvanut kysyntä, pankki kirjoittaa uusimmassa Food Price Watch -raportissaan.

Vaikka öljyn hinta onkin viime aikoina hiukan laskenut, öljy on kuitenkin edelleen 45 prosenttia kalliimpaa kuin mitä se oli viime vuoden heinäkuussa. Öljyn hinnan kallistuminen heijastuu myös ruuan tuotantokustannuksiin sekä lannoitteiden hintoihin.

Maailmanpankin vastikään julkaiseman raportin mukaan esimerkiksi vehnä on 55 ja sokeri 62 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuonna. Maissi on kuitenkin jopa 84 prosenttia kalliimpaa, johtuen juuri biopolttoaineiden kysynnän kasvusta.

Raportin mukaan Yhdysvalloissa maissin kysyntä biopolttoaineiden raaka-aineeksi kasvoi vuodessa kahdeksan prosenttia. Raportti uskoo kasvun jatkuvan, mikä lisää epävarmuutta energiamarkkinoilla.

Eikä ruuan hintojen pysähtymistä ole odotettavissa pidemmälläkään aikavälillä. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam ennustaa, että keskeisimmät viljalajikkeet voivat olla vuonna 2030 jopa 180 prosenttia kalliimpia kuin nykyisin.

Hintojen kohoaminen ei ole ollut tasaista eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Somaliassa maissin hinta on kaksinkertaistunut, mikä on raportin mukaan johtanut siihen, että 3,2 miljoonaa tarvitsee pikaisesti ruoka-apua.

Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick on kalliin ruuan ohella huolestunut myös ruokavarastojen vähäisyydestä, mikä vaikeuttaa kaikkein haavoittuneimmassa asemassa olevien auttamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia