Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Maailman suurin pakolaisleirin aurinkovoimala aloitti toimintansa

Jordanian Za'atarin pakolaisleirillä on saatu tähän asti sähköä vain rajoitetusti, mutta uusi 40 000 aurinkopaneelia sisältävä voimala tuo helpotusta.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Jordanian Zaatarin pakolaisleiri avattiin vuonna 2012. Siellä elää noin 80 000 ihmistä. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0 )

Jordaniaan Za'atarin pakolaisleirille on pystytetty aurinkovoimala, jonka on määrä tuottaa sähköä yhteensä 80 000 syyrialaispakolaiselle.

Kyseessä on suurin koskaan pakolaisleirille rakennettu aurinkovoimala. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain 13 000 tonnia eli noin 30 000 öljytynnyrin verran. Säästöjä tulee noin 5,5 miljoonaa dollaria, eli 4,65 miljoonaa euroa vuodessa, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”Voimala tuottaa valtavat energiansäästön UNHCR:lle. Rahat investoidaan mualle apuun. Syyrian pakolaiskriisi jatkuu jo 7. vuotta, mikä tarkoittaa, että avunantajat ovat väsyneitä. Nämä säästöt auttavat toimittamaan apua pakolaisille Za'atarin leirillä ja muuallakin”, sanoo UNHCR:n Jordanian edustaja Stefano Severe tiedotteessa.

Voimalan rahoitti Saksan hallitus, ja se käynnistettiin maanantaina.

Za'atarin leiri avattiin kesäkuussa 2012, ja sen väkiluku on kasvanut nopeasti. Aiemmin leirin energiakulut olivat niin korkeat, että pakolaisten asumuksissa saatiin sähköä vain 6–8 tuntia päivässä auringonlaskun jälkeen. Nyt sähköä saadaan 12–14 tuntia päivässä, mikä tarkoittaa, että lapset pystyvät tekemään helpommin läksyjään eikä heidän tarvitse enää leikkiä pimeillä kujilla.

Voimala on rakennettu leirin ulkopuolelle, ja se koostuu 40 000 aurinkopaneelista, jotka vievät noin 33 jalkapallokentän verran tilaa. Rakennustyömaa työllisti sekä syyrialaisia että jordanialaisia.

Kaikki sähkö on määrä käyttää pakolaisten asuntojen sähköistämiseen, loppu syötetään Jordanian kansalliseen sähköverkkoon.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuusuusiutuva energia JordaniaSyyria

Lue myös

Katunäkymä ja ihmisiä Nicaraguassa
Nicaragua kuuluu läntisen pallonpuoliskon köyhimpiin maihin, ja sen asukkaista 11 prosenttia on siirtolaisina ulkomailla.
(Kuva:
José Adán Silva
/
IPS
)

Nicaragua torjuu siirtolaisia kovin ottein

Nicaragua on kiristänyt rajavalvontaa ja jopa kieltänyt kansalaisiltaan läpikulkumatkalla olevien auttamisen. Arvostelijat kummeksuvat maan politiikkaa, koska yli kymmenesosa sen omastakin väestöstä asuu ulkomailla.
Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle.
(Kuva:
Aaron Yoo
/
CC BY-ND 2.0
)

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Ghanalaiset Nazir Mohammed ja Usman
Nazir Mohammed (vas.) ja hänen ystävänsä Usman palasivat vuonna 2011 kotimaahansa Ghanaan levottomaksi muuttuneesta Libyasta.
(Kuva:
Kwaku Botwe
/
IPS
)

”En soisi edes vihollisteni joutuvan sinne” – Libyasta selvinnyt siirtolainen ei suosittele matkaa kenellekään

Libyasta on tullut monelle siirtolaiselle kauttakulkureitti Eurooppaan, mutta monia odottavat kiristäminen ja jopa orjuus. Nazir Mohammed selvisi täpärästi ja palasi takaisin kotimaahansa Ghanaan.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.