Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Maailman suurin pakolaisleirin aurinkovoimala aloitti toimintansa

Jordanian Za'atarin pakolaisleirillä on saatu tähän asti sähköä vain rajoitetusti, mutta uusi 40 000 aurinkopaneelia sisältävä voimala tuo helpotusta.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Jordanian Zaatarin pakolaisleiri avattiin vuonna 2012. Siellä elää noin 80 000 ihmistä. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Jordaniaan Za'atarin pakolaisleirille on pystytetty aurinkovoimala, jonka on määrä tuottaa sähköä yhteensä 80 000 syyrialaispakolaiselle.

Kyseessä on suurin koskaan pakolaisleirille rakennettu aurinkovoimala. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain 13 000 tonnia eli noin 30 000 öljytynnyrin verran. Säästöjä tulee noin 5,5 miljoonaa dollaria, eli 4,65 miljoonaa euroa vuodessa, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”Voimala tuottaa valtavat energiansäästön UNHCR:lle. Rahat investoidaan mualle apuun. Syyrian pakolaiskriisi jatkuu jo 7. vuotta, mikä tarkoittaa, että avunantajat ovat väsyneitä. Nämä säästöt auttavat toimittamaan apua pakolaisille Za'atarin leirillä ja muuallakin”, sanoo UNHCR:n Jordanian edustaja Stefano Severe tiedotteessa.

Voimalan rahoitti Saksan hallitus, ja se käynnistettiin maanantaina.

Za'atarin leiri avattiin kesäkuussa 2012, ja sen väkiluku on kasvanut nopeasti. Aiemmin leirin energiakulut olivat niin korkeat, että pakolaisten asumuksissa saatiin sähköä vain 6–8 tuntia päivässä auringonlaskun jälkeen. Nyt sähköä saadaan 12–14 tuntia päivässä, mikä tarkoittaa, että lapset pystyvät tekemään helpommin läksyjään eikä heidän tarvitse enää leikkiä pimeillä kujilla.

Voimala on rakennettu leirin ulkopuolelle, ja se koostuu 40 000 aurinkopaneelista, jotka vievät noin 33 jalkapallokentän verran tilaa. Rakennustyömaa työllisti sekä syyrialaisia että jordanialaisia.

Kaikki sähkö on määrä käyttää pakolaisten asuntojen sähköistämiseen, loppu syötetään Jordanian kansalliseen sähköverkkoon.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuusuusiutuva energia JordaniaSyyria

Lue myös

Ihmisiä luennolla

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Parturi ja asiakas

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.
Pakolaisleirin telttoja

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.