Uutiset

Maailman hiilidioksidipäästöt jälleen ennätyskorkealla

Kasvihuonekaasupäästöt notkahtivat talouskriisin johdosta, mutta muutos jäi hyvin väliaikaiseksi, sanovat australialaiset tiedemiehet.
(Kuva: Dave Sag / cc 2.0)

Maailman hiilidioksidipäästöjen määrä on noussut ennenäkemättömän korkealle tasolle, kertovat australialaiset tutkijat. Australian tieteen ja teollisuuden tutkimuslaitos CSIRO:n ja Australian Ilmatieteen laitoksen raportin mukaan nykyistä ilmastoa "ei voida selittää yksin luonnollisista syistä johtuvaksi".

Vuonna 2011 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli mittausten mukaan 390 ppm, mikä oli tutkijoiden mukaan korkein arvo 800 000 vuoteen. Hiilidioksidihiukkasten isotooppi-profiilit osoittavat korotuksen johtuvan pääosin fossiilisten polttoaineiden käytöstä, tiedemiehet sanovat.

CSIRO:n ilmastotutkija Paul Fraser ennustaa tason nousevan yli 400:n ppm seuraavan viiden vuoden aikana energian kysynnän lisääntymisen myötä.

"Näimme notkahduksen hiilidioksidipäästöissä maailmanlaajuisen talouskriisin aikana, mutta se aika on nyt ohi", sanoo CSIRO:n pääjohtaja Megan Clark. "Tasot on nyt kääntyneet nousuun odotusten mukaisesti.”

Raportti keräsi havaintoja tuhansista eri tutkimuksista, kartoittaen mittauksia ilman ja veden lämpötiloista sekä merenpinnan tasosta.

Raportin mukaan Australian keskilämpötila on nyt noin asteen korkeampi kuin sata vuotta sitten, ja äärimmäiset sääilmiöt, rankkasateet ja puskapalot ovat yleistyneet ympäri maata. Viime vuoden lukujen perusteella globaali merenpinta on noussut 1880-luvulta keskimäärin noin 21 sentin verran.

tiedeilmakehäilmastonmuutosmeret Australia

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.