Uutiset

Maailman hiilidioksidipäästöt jälleen ennätyskorkealla

Kasvihuonekaasupäästöt notkahtivat talouskriisin johdosta, mutta muutos jäi hyvin väliaikaiseksi, sanovat australialaiset tiedemiehet.
(Kuva: Dave Sag / cc 2.0)

Maailman hiilidioksidipäästöjen määrä on noussut ennenäkemättömän korkealle tasolle, kertovat australialaiset tutkijat. Australian tieteen ja teollisuuden tutkimuslaitos CSIRO:n ja Australian Ilmatieteen laitoksen raportin mukaan nykyistä ilmastoa "ei voida selittää yksin luonnollisista syistä johtuvaksi".

Vuonna 2011 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli mittausten mukaan 390 ppm, mikä oli tutkijoiden mukaan korkein arvo 800 000 vuoteen. Hiilidioksidihiukkasten isotooppi-profiilit osoittavat korotuksen johtuvan pääosin fossiilisten polttoaineiden käytöstä, tiedemiehet sanovat.

CSIRO:n ilmastotutkija Paul Fraser ennustaa tason nousevan yli 400:n ppm seuraavan viiden vuoden aikana energian kysynnän lisääntymisen myötä.

"Näimme notkahduksen hiilidioksidipäästöissä maailmanlaajuisen talouskriisin aikana, mutta se aika on nyt ohi", sanoo CSIRO:n pääjohtaja Megan Clark. "Tasot on nyt kääntyneet nousuun odotusten mukaisesti.”

Raportti keräsi havaintoja tuhansista eri tutkimuksista, kartoittaen mittauksia ilman ja veden lämpötiloista sekä merenpinnan tasosta.

Raportin mukaan Australian keskilämpötila on nyt noin asteen korkeampi kuin sata vuotta sitten, ja äärimmäiset sääilmiöt, rankkasateet ja puskapalot ovat yleistyneet ympäri maata. Viime vuoden lukujen perusteella globaali merenpinta on noussut 1880-luvulta keskimäärin noin 21 sentin verran.

tiedeilmakehäilmastonmuutosmeret Australia

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.