Maailma ikääntyy kiihtyvää vahtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma ikääntyy kiihtyvää vahtia

Raportti kehottaa maita parantamaan ikääntyvien oikeuksia.

Vuonna 2000 maailmassa oli ensimmäisen kerran enemmän yli 60-vuotiaita kuin nuoria, mutta maailmanlaajuisesti väestön ikääntymiseen ei olla varauduttu riittävästi, sanotaan YK:n juuri julkaistussa raportissa.

YK:n mukaan tulevan kymmenen vuoden aikana vanhusten määrä maailmassa tulee ylittämään miljardin, ja vuonna 2050 joka viides maailman ihminen tulee olemaan yli 60-vuotias.

Raportissa kehotetaan hallituksia, kansanvälisiä järjestöjä ja kansalaisyhteisöä sitoutumaan vanhuspolitiikan kehittämiseen. "Ilmiön sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset ovat syvällisiä ja ulottuvat yksittäisestä vanhuksesta tai hänen perheestään laajemmalle ja koskettavat yhteiskuntaa ja kansainvälistä yhteisöä ennennäkemättömällä tavalla", YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kirjoitti raportin esipuheessa.

Väestön vanheneminen koskee koko maailmaa, mutta nopeiten väestö ikääntyy kehittyvissä maissa. Monissa maissa väestö on tähän asti koostunut suurelta osin nuorista, mistä syystä vanhenemiseen ei ole lainsäädännössä varauduttu.

Aasian menestys on vuosikymmenet perustunut suureen työikäisten määrään. Ikärakenne on kuitenkin muuttunut, ja esimerkiksi Kiinassa vanhusten määrä ylittää jo koko Euroopan vanhusten yhteenlasketun määrän. Monissa maissa lapset ovat perinteisesti pitäneet huolta vanhuksista, mutta globalien työmarkkinoiden ja siirtolaisuuden myötä järjestelmä on murenemassa. Maanosan eläkejärjestelmät tarvitsevatkin kipeästi uudistusta.

YK:n raportti on jatkoa Vuonna 2002 Madridissa hyväksytylle kansainväliselle vanhenemisen toimintasuunnitelmalle, joka korostaa turvallista ja arvokasta vanhenemista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia