Uutiset

Kuuba höllentää kansalaistensa matkustussääntöjä

Kuuba ottaa ensi vuoden alussa käytäntöön uudet säännöt, jotka muun muassa helpottavat ulkomailla asuvien passittomien kuubalaisten käyntejä kotimaassaan. Uudistukset eivät kuitenkaan kajoa polttavimpiin kysymyksiin, kuten maailman kalleimpaan kuuluvan passin hintaan.
Marina Hemingwayn huvivenesatama Kuubassa
Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset voivat ensi vuonna saapua kotisaarelleen huviveneellä. Kuvan veneet tulivat Floridan Tampasta kansainväliseen tapahtumaan, joka järjestettiin Havannan lähellä sijaitsevassa Marina Hemingwayssa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS )

(IPS) -- Kuuban uudet matkustussäännöt parantavat suhteita ulkomaille muuttaneisiin kansalaisiin, mutta esimerkiksi saarivaltion passin kalleus herättää yhä närää.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodríguez ilmoitti uudistuksista lokakuun lopulla Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi yli kaksimiljoonaisen kuubalaisyhteisön edustajia.

Vuoden 2018 alussa voimaan tulevat uudistukset helpottavat ulkomailla asuvien passittomien kuubalaisten käyntejä kotimaassaan. Paluu Kuubaan sallitaan myös laittomasti maasta lähteneille, tosin tietyin poikkeuksin.

Kieltolistalle jäävät yhä ne, jotka poistuivat Kuubasta Yhdysvalloille kuuluvan Guantánamon laivastotukikohdan kautta. Kuuban television kommentaattori arvioi, että paluu evätään myös valtion lähettämiltä terveysalan työntekijöiltä, jos he ovat vaihtaneet ulkomailla työpaikkaa omin päin. Sama koskenee loikanneita urheilijoita ja muita ammattilaisia.

Huviveneellä Havannaan

Uudistukset avaavat ulkomailla asuville kuubalaisille mahdollisuuden saapua saarelle kansainvälisten huvivenesatamien kautta. Niihin kuuluvat Marina Hemingway Havannassa ja Gaviota Varaderossa.

Kuuba parantaa maasta lähteneiden henkilöiden ulkomailla syntyneiden ja asuvien lasten mahdollisuuksia saada maan kansalaisuus. Nykyisin kansalaisuutta voi anoa vain Kuuban maaperällä.

”Muutos ei ole pieni. Kuuban lainsäädäntö on tähän saakka asettanut maassa asumisen kansalaisuuden ehdoksi”, kuubalainen oikeusoppinut Julio César Guanche kommentoi.

Yhdysvaltain Teksasin yliopiston professori Arturo López-Levy sanoo, että uudistukset eivät kajoa kaikkein polttavimpiin kysymyksiin, kuten Kuuban passin hintaan, ”joka on maailman kallein”.

Kuuban passin voi nykyisin saada kuudeksi vuodeksi, mutta se on uusittava joka toinen vuosi. Passi maksaa 340 euroa ja jokainen uusinta 170 euroa. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 euroa kuussa.

Helpotuksia jo 2013

Kuubalaisten matkailua alettiin helpottaa 2013, jolloin poistettiin vaatimukset virallisesta lähtöluvasta ja vastaanottajan kutsukirjeestä. Ulkomailla oleskelun sallittu aika pidennettiin 11:stä 24 kuukauteen ja maansa hyljänneiden omaisuuden takavarikoinnista luovuttiin.

Ulkoministeri Rodríguezin mukaan helpotukset vähensivät laitonta matkailua. Tammikuun 2013 ja kuluvan syksyn välillä laillisen ulkomaanmatkan teki noin 780 000 kuubalaista. Lähes puolet matkusti Yhdysvaltoihin ja moni useammin kuin kerran.

Samaan aikaan saarivaltiossa kävi lähes kaksi miljoonaa ulkomailla asuvaa kuubalaista, joista 75 prosenttia tuli Yhdysvalloista.

Havannan yliopiston väestötieteilijä Antonio Aja arvioi, että noin 800 000 kuubalaista muuttaa maasta vuosina 2010–2030. Kuuban asukasluku on 11,5 miljoonaa.

Loppu ”märille jaloille”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama hyväksyi virkakautensa lopulla tammikuun alussa muutoksia kuubalaisten maahantulosääntöihin. Se lopetti yli 20 vuotta voimassa olleen ”märät jalat/kuivat jalat -linjauksen”.

Linjauksen mukaan kuubalaispakolaiset, jotka pääsivät rantautumaan Yhdysvaltoihin, saivat jäädä maahan, kun taas mereltä tavoitetut palautettiin yleensä takaisin lähtömaahansa. Obama halusi kohdella kuubalaisia samalla tavalla kuin muitakin ulkomaalaisia.

Suhteiden normalisointi Kuuban kanssa lopahti Donald Trumpin tultua valtaan. Nyt Trumpin hallitus syyttää Kuubaa ”akustisista hyökkäyksistä” lähetystönsä henkilökuntaa vastaan. Vastatoimena Yhdysvallat hääti maasta 15 Kuuban Washingtonin-lähetystön työntekijää.

siirtolaisuuspolitiikkalaki Kuuba Suomen IPS

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.