Uutiset

Kuuba höllentää kansalaistensa matkustussääntöjä

Kuuba ottaa ensi vuoden alussa käytäntöön uudet säännöt, jotka muun muassa helpottavat ulkomailla asuvien passittomien kuubalaisten käyntejä kotimaassaan. Uudistukset eivät kuitenkaan kajoa polttavimpiin kysymyksiin, kuten maailman kalleimpaan kuuluvan passin hintaan.
Marina Hemingwayn huvivenesatama Kuubassa
Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset voivat ensi vuonna saapua kotisaarelleen huviveneellä. Kuvan veneet tulivat Floridan Tampasta kansainväliseen tapahtumaan, joka järjestettiin Havannan lähellä sijaitsevassa Marina Hemingwayssa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuuban uudet matkustussäännöt parantavat suhteita ulkomaille muuttaneisiin kansalaisiin, mutta esimerkiksi saarivaltion passin kalleus herättää yhä närää.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodríguez ilmoitti uudistuksista lokakuun lopulla Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi yli kaksimiljoonaisen kuubalaisyhteisön edustajia.

Vuoden 2018 alussa voimaan tulevat uudistukset helpottavat ulkomailla asuvien passittomien kuubalaisten käyntejä kotimaassaan. Paluu Kuubaan sallitaan myös laittomasti maasta lähteneille, tosin tietyin poikkeuksin.

Kieltolistalle jäävät yhä ne, jotka poistuivat Kuubasta Yhdysvalloille kuuluvan Guantánamon laivastotukikohdan kautta. Kuuban television kommentaattori arvioi, että paluu evätään myös valtion lähettämiltä terveysalan työntekijöiltä, jos he ovat vaihtaneet ulkomailla työpaikkaa omin päin. Sama koskenee loikanneita urheilijoita ja muita ammattilaisia.

Huviveneellä Havannaan

Uudistukset avaavat ulkomailla asuville kuubalaisille mahdollisuuden saapua saarelle kansainvälisten huvivenesatamien kautta. Niihin kuuluvat Marina Hemingway Havannassa ja Gaviota Varaderossa.

Kuuba parantaa maasta lähteneiden henkilöiden ulkomailla syntyneiden ja asuvien lasten mahdollisuuksia saada maan kansalaisuus. Nykyisin kansalaisuutta voi anoa vain Kuuban maaperällä.

”Muutos ei ole pieni. Kuuban lainsäädäntö on tähän saakka asettanut maassa asumisen kansalaisuuden ehdoksi”, kuubalainen oikeusoppinut Julio César Guanche kommentoi.

Yhdysvaltain Teksasin yliopiston professori Arturo López-Levy sanoo, että uudistukset eivät kajoa kaikkein polttavimpiin kysymyksiin, kuten Kuuban passin hintaan, ”joka on maailman kallein”.

Kuuban passin voi nykyisin saada kuudeksi vuodeksi, mutta se on uusittava joka toinen vuosi. Passi maksaa 340 euroa ja jokainen uusinta 170 euroa. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 euroa kuussa.

Helpotuksia jo 2013

Kuubalaisten matkailua alettiin helpottaa 2013, jolloin poistettiin vaatimukset virallisesta lähtöluvasta ja vastaanottajan kutsukirjeestä. Ulkomailla oleskelun sallittu aika pidennettiin 11:stä 24 kuukauteen ja maansa hyljänneiden omaisuuden takavarikoinnista luovuttiin.

Ulkoministeri Rodríguezin mukaan helpotukset vähensivät laitonta matkailua. Tammikuun 2013 ja kuluvan syksyn välillä laillisen ulkomaanmatkan teki noin 780 000 kuubalaista. Lähes puolet matkusti Yhdysvaltoihin ja moni useammin kuin kerran.

Samaan aikaan saarivaltiossa kävi lähes kaksi miljoonaa ulkomailla asuvaa kuubalaista, joista 75 prosenttia tuli Yhdysvalloista.

Havannan yliopiston väestötieteilijä Antonio Aja arvioi, että noin 800 000 kuubalaista muuttaa maasta vuosina 2010–2030. Kuuban asukasluku on 11,5 miljoonaa.

Loppu ”märille jaloille”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama hyväksyi virkakautensa lopulla tammikuun alussa muutoksia kuubalaisten maahantulosääntöihin. Se lopetti yli 20 vuotta voimassa olleen ”märät jalat/kuivat jalat -linjauksen”.

Linjauksen mukaan kuubalaispakolaiset, jotka pääsivät rantautumaan Yhdysvaltoihin, saivat jäädä maahan, kun taas mereltä tavoitetut palautettiin yleensä takaisin lähtömaahansa. Obama halusi kohdella kuubalaisia samalla tavalla kuin muitakin ulkomaalaisia.

Suhteiden normalisointi Kuuban kanssa lopahti Donald Trumpin tultua valtaan. Nyt Trumpin hallitus syyttää Kuubaa ”akustisista hyökkäyksistä” lähetystönsä henkilökuntaa vastaan. Vastatoimena Yhdysvallat hääti maasta 15 Kuuban Washingtonin-lähetystön työntekijää.

siirtolaisuuspolitiikkalaki Kuuba Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.