Kreikka kiristää siirtolaispolitiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kreikka kiristää siirtolaispolitiikkaa

Kreikka aikoo rakentaa muurin Turkin rajalle ja pidättää tarttuvia tauteja kantavia siirtolaisia.

Kreikka on ilmoittanut viimeistelevänsä lähiaikoina muurin Turkin rajalle estääkseen siirtolaisten pääsyn maahan, kertoo EU Observer.

Vakavan talouskriisin kanssa kamppailevan maan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Kreikka on jo nyt "katkeamispisteessä" tuhansien maahanmuuttajien takia ja maan "yhteiskunnallinen rauha" on uhattuna.

Kolmen metrin korkuisen muurin tarkoitus on sulkea 12,5 kilometrin mittainen maakaistale Turkin ja Kreikan välillä, jonka kautta maan hallituksen mukaa saapui maahan lähes 130 000 maahanmuuttajaa. Perinteisesti Kreikkaan tullaan Irakista, Pakistanista ja Afganistanista, mutta arabikevään myötä Marokosta, Algeriasta ja Syyriasta saapuvien maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt.

Kreikan viranomaisten mukaan muuri on väliaikainen ratkaisu. Se rahoitetaan kansallisilla varoilla Euroopan komission todettua projektin "turhaksi".

Kreikka on saanut osakseen kritiikkiä muilta EU-mailta turvapaikanhakijoiden kehnon kohtelun vuoksi. Toisaalta sitä on myös syytetty liian monien turvapaikanhakijoiden pääsystä EU:n alueelle.

Syrjintää kansanterveyden varjolla?

Kreikka on myös ilmoittanut aloittavansa laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden sekä tarttuvien tautien, kuten HIV:n kantajien pidättämisen, paljastaa Amnesty Internationalin uusi raportti.

Ihmisoikeusjärjestö pitää suunnitelmaa huolestuttavana sillä tarkastusten kohteet valitaan kotimaansa, köyhien olosuhteiden, huumeiden käytön tai seksityön perusteella.

"Nämä toimenpiteet on kohdistettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin syrjivin perustein" sanoo Amnestyn Jezerca Tigani.

Järjestö myös kritisoi asianmukaisten toimenpiteiden puutetta Kreikan rajoilla suojelun tarpeessa olevien ihmisten, kuten kidutuksen uhrien tunnistamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia