Uutiset

Kreikka kiristää siirtolaispolitiikkaa

Kreikka aikoo rakentaa muurin Turkin rajalle ja pidättää tarttuvia tauteja kantavia siirtolaisia.

Kreikka on ilmoittanut viimeistelevänsä lähiaikoina muurin Turkin rajalle estääkseen siirtolaisten pääsyn maahan, kertoo EU Observer.

Vakavan talouskriisin kanssa kamppailevan maan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Kreikka on jo nyt "katkeamispisteessä" tuhansien maahanmuuttajien takia ja maan "yhteiskunnallinen rauha" on uhattuna.

Kolmen metrin korkuisen muurin tarkoitus on sulkea 12,5 kilometrin mittainen maakaistale Turkin ja Kreikan välillä, jonka kautta maan hallituksen mukaa saapui maahan lähes 130 000 maahanmuuttajaa. Perinteisesti Kreikkaan tullaan Irakista, Pakistanista ja Afganistanista, mutta arabikevään myötä Marokosta, Algeriasta ja Syyriasta saapuvien maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt.

Kreikan viranomaisten mukaan muuri on väliaikainen ratkaisu. Se rahoitetaan kansallisilla varoilla Euroopan komission todettua projektin "turhaksi".

Kreikka on saanut osakseen kritiikkiä muilta EU-mailta turvapaikanhakijoiden kehnon kohtelun vuoksi. Toisaalta sitä on myös syytetty liian monien turvapaikanhakijoiden pääsystä EU:n alueelle.

Syrjintää kansanterveyden varjolla?

Kreikka on myös ilmoittanut aloittavansa laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden sekä tarttuvien tautien, kuten HIV:n kantajien pidättämisen, paljastaa Amnesty Internationalin uusi raportti.

Ihmisoikeusjärjestö pitää suunnitelmaa huolestuttavana sillä tarkastusten kohteet valitaan kotimaansa, köyhien olosuhteiden, huumeiden käytön tai seksityön perusteella.

"Nämä toimenpiteet on kohdistettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin syrjivin perustein" sanoo Amnestyn Jezerca Tigani.

Järjestö myös kritisoi asianmukaisten toimenpiteiden puutetta Kreikan rajoilla suojelun tarpeessa olevien ihmisten, kuten kidutuksen uhrien tunnistamiseksi.

pakolaisetsiirtolaisuus Kreikka

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.