Uutiset

Kreikka kiristää siirtolaispolitiikkaa

Kreikka aikoo rakentaa muurin Turkin rajalle ja pidättää tarttuvia tauteja kantavia siirtolaisia.

Kreikka on ilmoittanut viimeistelevänsä lähiaikoina muurin Turkin rajalle estääkseen siirtolaisten pääsyn maahan, kertoo EU Observer.

Vakavan talouskriisin kanssa kamppailevan maan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Kreikka on jo nyt "katkeamispisteessä" tuhansien maahanmuuttajien takia ja maan "yhteiskunnallinen rauha" on uhattuna.

Kolmen metrin korkuisen muurin tarkoitus on sulkea 12,5 kilometrin mittainen maakaistale Turkin ja Kreikan välillä, jonka kautta maan hallituksen mukaa saapui maahan lähes 130 000 maahanmuuttajaa. Perinteisesti Kreikkaan tullaan Irakista, Pakistanista ja Afganistanista, mutta arabikevään myötä Marokosta, Algeriasta ja Syyriasta saapuvien maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt.

Kreikan viranomaisten mukaan muuri on väliaikainen ratkaisu. Se rahoitetaan kansallisilla varoilla Euroopan komission todettua projektin "turhaksi".

Kreikka on saanut osakseen kritiikkiä muilta EU-mailta turvapaikanhakijoiden kehnon kohtelun vuoksi. Toisaalta sitä on myös syytetty liian monien turvapaikanhakijoiden pääsystä EU:n alueelle.

Syrjintää kansanterveyden varjolla?

Kreikka on myös ilmoittanut aloittavansa laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden sekä tarttuvien tautien, kuten HIV:n kantajien pidättämisen, paljastaa Amnesty Internationalin uusi raportti.

Ihmisoikeusjärjestö pitää suunnitelmaa huolestuttavana sillä tarkastusten kohteet valitaan kotimaansa, köyhien olosuhteiden, huumeiden käytön tai seksityön perusteella.

"Nämä toimenpiteet on kohdistettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin syrjivin perustein" sanoo Amnestyn Jezerca Tigani.

Järjestö myös kritisoi asianmukaisten toimenpiteiden puutetta Kreikan rajoilla suojelun tarpeessa olevien ihmisten, kuten kidutuksen uhrien tunnistamiseksi.

pakolaisetsiirtolaisuus Kreikka

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.