Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi

Kreikan saarilla on nyt 30 000 turvapaikanhakijaa ja vastaanottokeskuksissa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin niihin mahtuisi. YK:n pakolaisjärjestö vaatii tuhansien siirtämistä mantereelle jatkamaan turvapaikkaprosessiaan.

Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Pelastusvene Ikarian saarella Kreikassa. Kreikan saarille saapui syyskuussa 2019 yli 10 000 ihmistä. Kuva vuodelta 2016. Kuva: adamansel52 / Flickr.com / CC BY 2.0.

Kreikan saarille saapui meriteitse syyskuun aikana 10 258 turvapaikanhakijaa, mikä on suurin kuukaudessa saapuneiden määrä sitten vuoden 2016. Suurin osa on syyrialaisia ja afganistanilaisia perheitä.

YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) vaati eilen, että Kreikka siirtäisi nopeasti tuhansia turvapaikanhakijoita mantereelle, sillä vastaanottokeskukset ovat vaarallisen täynnä.

Kreikan saarilla on yhteensä 30 000 turvapaikanhakijaa. Esimerkiksi Lesboksella sijaitsevassa Morian vastaanottokeskuksessa on viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin sinne mahtuisi, Samoksen keskuksessa kahdeksan kertaa enemmän.

Monet nukkuvat teltoissa eikä heillä ole mahdollisuutta käyttää vessaa, puhdasta vettä tai terveyspalveluita. Morian lähistöllä sijaitsevassa epävirallisessa keskustassa sata ihmistä jakaa yhden vessan, UNHCR kertoo.

”Ihmisten pitäminen saarilla näissä puutteellisissa ja turvattomissa oloissa on epäinhimillistä ja se pitää lopettaa”, sanoi järjestön edustaja Liz Throssell.

EU, Kreikka ja Turkki sopivat vuonna 2016 Turkin ja Kreikan välisen siirtolaisreitin sulkemisesta ja turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin. Sen jälkeen Kreikka ei ole enää päästänyt lähtemään saarille saapuneita ihmisiä ennen kuin heidän turvapaikkavaateensa on käsitelty. Hakemusten käsittely on ruuhkautunut ja samaan aikaan tulijoiden määrä kasvaa.

Viime aikoina tunnelma Kreikan saarilla on kiristynyt etenkin sen jälkeen, kun Lesboksen saarella kuoli sunnuntaina nainen tulipalossa. Kyseessä oli kolmas turvapaikanhakijan tapaturmainen kuolema kahden kuukauden sisällä, kertoo uutistoimisto Reuters. Turvapaikanhakijat järjestivät kuoleman takia mielenosoituksen, joka johti kahakoihin poliisin kanssa.

UNHCR:n mukaan yli 5 000 hakijaa on jo saanut luvan jatkaa turvapaikkaprosessiaan mantereella, mutta heitä ei ole vielä siirretty. Siirtoja on nyt nopeutettava, se vaatii.

Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös 4 400 yksin saapunutta lasta. Järjestö vetoaa Euroopan maihin siirtoprosessien nopeuttamiseksi sekä lasten ja perheiden yhdistämiseksi.

Kreikan hallitus kertoi maanantaina aikovansa tiukentaa maa- ja merirajojaan, nopeuttaa turvapaikkaprosessia sekä karkottaa 10 000 ihmistä ensi vuoden loppuun mennessä.

Yhteensä Kreikkaan on saapunut tänä vuonna 45 600 ihmistä, enemmän kuin Espanjaan, Italiaan, Maltalle ja Kyprokselle yhteensä. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö kertoi eilen, että Välimerellä tänä vuonna hukkuneiden määrä on nousemassa tuhanteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia