Kourallinen maita vastuussa teloitusten lisääntymisestä viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kourallinen maita vastuussa teloitusten lisääntymisestä viime vuonna

Amnesty Internationalin vuosittaisen kuolemanrangaistusraportin mukaan teloitusten määrä on kasvanut erityisesti Irakissa ja Iranissa.

Valtioiden julkistamien tietojen perusteella vuoden 2013 aikana teloitettiin ainakin 778 ihmistä yhteensä 22 maassa, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosittaisesta kuolemanrangaistusraportista.

Vaikka teloitusten määrä kasvoi sadalla edellisestä vuodesta, teloittavien valtioiden määrä on vähentynyt yli kolmanneksella 20 vuoden aikana, järjestö sanoo.

"Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista. Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin ollut selkeää ja tulee lopulta johtamaan siihen, että kuolemanrangaistus häviää kokonaan. Kaikkien valtioiden tulisi pyrkiä kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen", Suomen Amnestyn ihmisoikeustyönjohtaja Niina Laajapuro toteaa.

Virallisesti tilastoiduista teloituksista 80 prosenttia tapahtui Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa. Iranissa teloitukset olivat lisääntyneet entisestään, ja maa teloitti viime vuonna 369. Amnesty uskoo todellisia lukuja paljon suuremmiksi, ja esimerkiksi YK arvioi maan teloittaneen jopa 700. Teloitusten määrä kasvoi kolmatta vuotta peräjälkeen myös Irakissa, jossa teloitettiin ainakin 169.

Amnesty kuitenkin korostaa, että useissa maissa teloituksia ei tilastoida tai niistä ei raportoida. Esimerkiksi Kiinassa teloitusten määrä on salaista tietoa ja maan arvioidaan teloittavan vuosittain jopa tuhansia. Toisaalta myös Kiinassa syytettyjen oikeusturvaan on tullut parannuksia, Amnesty sanoo.

Ainoana teollisuusmaana Yhdysvallat teloitti viime vuonna 39 ihmistä. Euroopassa tai Keski-Aasiassa teloituksia ei ole ollut neljään vuoteen, mutta kuolemanrangaistus on edelleen käytössä Valko-Venäjällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia