Khat-huume imee pohjavedet ja rahoittaa korruptiota Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Khat-huume imee pohjavedet ja rahoittaa korruptiota Jemenissä

Jemen on viime aikoina päässyt otsikoihin,
koska siitä pelätään muodostuvan al-Qaidan terroristien turvapaikka.
Yhteiskuntaa mädättää myös khat-huume, jota sekä kasvatetaan että
käytetään paljon.

Jemen on viime aikoina päässyt otsikoihin, koska siitä pelätään muodostuvan al-Qaidan terroristien turvapaikka. Yhteiskuntaa mädättää myös khat-huume, jota sekä kasvatetaan että käytetään paljon.

Yli seitsemän miljoonaa jemeniläistä pureskelee miedosti huumaavia khatin lehtiä. Kasvilla on niin tärkeä asema yhteiskunnassa, ettei sen juuriminen onnistu, vaikka pohjavesi uhkaa loppua.

"Noin 90 prosenttia Jemenin pohjavedenkulutuksesta menee maatalouteen, ja khatin osuus siitä on vähintään 30 prosenttia", Jemenin vesi- ja ympäristöministeriön hydrogeologi Noori Gamal kertoo.

Jemenin uusiutuvat vesivarat arvioidaan 2,5 miljardiksi kuutioksi vuodessa, mutta kulutus ylittää 3,4 miljardia kuutiota.

"Pohjaveden pinta laskee jopa kuusi metriä vuodessa. Paikoin pohjavesi on jo ehtynyt, ja toisaalla sen löytämiseksi on porauduttava satojen metrien syvyyteen", Gamal jatkaa.


Khat tuottaa hyvin


Jemen on arabimaailman köyhin valtio. Sen 23 miljoonan asukkaan henkeä kohden laskettu veden kulutus on vain 125 kuutiota vuodessa, mikä kuuluu maailman alhaisimpiin.

Viranomaiset pelkäävät sen putoavat kriittiseen 62,5 kuutioon 15 vuodessa, ellei tilanne muutu.

Khat-pensaan viljely kuitenkin jatkaa laajenemistaan. Kasvattajien mukaan se tuottaa viisi kertaa paremmin kuin viinirypäle ja 20 kertaa paremmin kuin peruna.

Khatin viljelyala on melkein tuplaantunut kymmenessä vuodessa 145 000 hehtaariin.

Haraz-vuorilla oli aiemmin hedelmätarhoja ja kahviviljelmiä, mutta tilalle on tullut khat.

"Kahvi ei ole varma viljelykasvi. Se antaa satoa vain syksyllä, ja hintoihin vaikuttavat lukuisat tekijät. Khat tuottaa lehtiä vuoden ympäri, ja kysyntää riittää", khatia viljelevä Yehia Abdullah selittää. Hän vartioi viljelyksiään rynnäkkökivääri kainalossaan.

Abdullahin mukaan khat ei tarvitse erityisen paljon vettä, mutta perinteiset kastelumenetelmät tuhlaavat sitä.

"Varomme antamasta liikaa vettä, koska ylisuuriksi kasvaneet lehdet menettävät arvoaan", hän lisää.

Asiantuntijoiden mukaan nykyaikaisilla sadettimilla ja muilla kastelumenetelmillä säästyisi 20-30 prosenttia vettä. Viljelijöiltä puuttuu kuitenkin kannustimia uudistuksiin, koska vesi on halpaa.


Korruption ydin


YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO kehottaa Jemeniä lopettamaan polttoaineen, sähkön ja lannoitteiden tukiaiset, jotta viljelijät tehostaisivat kastelua tai vaihtaisivat kasveja.

Pohjaveden pumppaamisessa käytetty diesel aiheuttaa noin 80 prosenttia khatin tuotantokustannuksista.

Khatin viljelyä edistävien tukien poisto ja muiden kasvien tuotannon kannustaminen ei ole helppo juttu, Gamal huomauttaa.

"Khat on tärkeä verotulojen tuoja ja kaiken korruption ydin Jemenissä. Yli puolet verotuloista syntyy khatista, mutta se on vain noin kolmannes kasvin tuottamista tuloista", hän selittää.

Gamalin mukaan kaikki viljelijöistä korkeimpiin virkamiehiin ovat mukana khatin kaupassa ja saavat siitä pimeää tuloa.

Vaikka hallitus puhuu huumekasvia vastaan, todelliset yritykset sen kitkemiseksi loppuvat lyhyeen.

"Huomattava osa khatista kasvaa valtioin mailla, ja mukana olevat viranomaiset estävät yritykset rajoittaa sen markkinoita", Gamal vakuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia