Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.

Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Monet maat ovat viime vuosina luopuneet homouden kriminalisoinnista. Keniasta ei vielä tullut yhtä niistä. Kuva: Guillaume Paumier / CC BY 2.0.

Kenian korkein oikeus on päättänyt lykätä päätöstään homoseksuaalisuuden kriminalisoivan lain kumoamisesta. Sen oli määrä julkistaa päätös tänään.

Asiasta kertoo kenialainen Daily Nation -lehti, jonka mukaan korkein oikeus perusteli päätöstä tuomarien muilla kiireillä.

Uutinen on iso pettymys ihmisoikeusaktivisteille, jotka olivat kampanjoineet sen puolesta, että siirtomaa-ajalta peräisin oleva laki todettaisiin perustuslain vastaiseksi.

”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, totesi muutosta ajanut Kenian seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuskomissio NGLHRC Twitterissä. Sen tietojen mukaan linjausta on lykätty toukokuun 24. päivään.

The ruling of #repeal162 has been postponed ???. The bench has not finalized making their decision.
To say we are disappointed would be an understatement

— The Commission (@NGLHRC) February 22, 2019

YK:n mukaan homoseksuaalisuus on kriminalisoitu 68:ssa maailman maassa. Tänä vuonna Angola on dekriminalisoinut homouden. Keniassa vastaava päätös olisi ollut merkittävä, sillä Itä-Afrikan mahtina se olisi voinut näyttää esimerkkiä myös muille Afrikan maille.

Tällä hetkellä ”epäluonnollisesta” seksuaalisesta teosta voi saada jopa 14 vuoden vankilatuomion. Uskonnolliset ryhmät ovat vastustaneet lain kumoamista. Presidentti Uhuru Kenyatta on sanonut, ettei kyse ole ihmisoikeusasiasta ja että homouden salliminen sotisi kenialaisten enemmistön mielipiteitä vastaan.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat Keniassa usein viharikosten kohteeksi. Vuosina 2013–2017 534 ihmistä pidätettiin epäiltynä suhteesta samaa sukupuolta olevan kanssa, kertoo Guardian-lehti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia