Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Vesihana ulkona

Puhtaan veden puute vaikeuttaa koronaviruksen vastaista taistelua. Kuva: Neville Nel / CC BY-NC-ND 2.0.

Puhtaan veden puute vaikeuttaa koronaviruksen vastaista taistelua ympäri maailman. Maailman terveysjärjestön ja YK:n lastenjärjestön Unicefin viimevuotisen raportin mukaan maailmassa on jopa kolme miljardia ihmistä, joilla ei ole käsien saippuapesumahdollisuutta kotonaan. Turvalliset juomavesi- ja sanitaatiopalvelut puuttuvat noin 2,2 miljardilta ihmiseltä.

YK:n erityisasiantuntijat vetosivat tällä viikolla sen puolesta, että koronan vastaisessa taistelussa huomioitaisiin vedensaanti.

”Etuoikeutetuimmille käsien pesu saippualla ja puhtaalla vedellä on yksinkertainen toimenpide. Mutta joillekin ryhmille ympäri maailman se on luksusta, johon heillä ei ole varaa”, kannanotossa todetaan.

Asiantuntijat muistuttivat, että vettä tarvitsevat etenkin epämuodollisilla asuinalueilla elävät, kodittomat, maaseudun väestö, naiset, lapset, vanhukset, vammaiset ja siirtolaiset. Vedenpuute saa heidät sairastumaan helpommin, tartunta taas vaikeuttaa heidän elämäänsä lisää.

Väärät huhut vaikeuttavat koronataistelua Ugandassa

Myös avustusjärjestöt ovat nostaneet esiin huolen puhtaan veden saatavuudesta. YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi eilen, että vedentulo on keskeytynyt Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Alloukin vesiasemalla. Yhteensä 460 000 ihmistä on jäänyt ilman puhdasta vettä. Syyriassa todettiin vastikään ensimmäinen koronatartunta.

Veden puute on uhka myös Ugandassa, joka on yksi eniten pakolaisia vastaanottaneista maista. Maassa elää noin 1,4 miljoonaa pakolaista, joista suurin osa eteläsudanilaisia. Pakolaisasutusalueilla viruksen leviämisen riski on erityisen suuri muun muassa ahtauden ja huonojen peseytymismahdollisuuksien takia.

Pakolaisten parissa kehitysyhteistyötä tekevä Suomen Pakolaisapu kertoi eilen aloittaneensa pakolaisasutusalueilla hygieniakoulutuksen. Tarkoituksena on tavoittaa noin 9 000 ihmistä.

”Koulutuksessa opetellaan käsien pesemistä konkreettisesti. Haluamme painottaa osallistujille, kuinka tarpeellista heidän olisi nyt yrittää järjestää koteihinsa käsienpesupaikka. Annamme kaikille osallistujille kotiin vietäväksi saippuapalan ja vesikanisterin”, kertoo Pakolaisavun aikuiskoulutuksen asiantuntija Everlyne Kabasita järjestön tiedotteessa.

Monille pakolaisille käsienpesu ei ole rutiinia, koska he elävät äärimmäisessä köyhyydessä eikä saippuaan ole varaa. Lisäksi koronan vastaista taistelua vaikeuttavat väärinkäsitykset.

Siksi Pakolaisavun koulutuksissa kumotaan myös tautiin liittyviä huhja.

”Meidän pitää antaa oikeaa tietoa koronasta, koska tällä hetkellä viruksesta on liikkeellä paljon valheellista informaatiota. Jotkut esimerkiksi ajattelevat, että vain länsimaalaiset ihmiset voivat sairastua koronaan. Tämä johtuu luultavasti siitä, että virus levisi ensin muualla ja tuli vasta sitten Afrikkaan”, Kabasita kertoo.

Ugandassa oli keskiviikkoaamuun mennessä todettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Koulut on jo suljettu ja suuret kokoontumiset kielletty.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia