Järjestöt suljettiin ilmastoneuvotteluiden keskusteluista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt suljettiin ilmastoneuvotteluiden keskusteluista

Yli 125 järjestöä sekä monet kehitysmaat protestoivat Japanin aloitteesta tehtyä päätöstä.

Kansalaisjärjestöt ja kehitysmaat ovat protestoineet Bonnissa käynnissä olevissa ilmastoneuvotteluissa tehtyä päätöstä, jonka mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa osallistua tarkkailijoina ilmastosopimuksesta käytäviin keskusteluihin. Päätös tehtiin tiistaina Japanin aloitteesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yli 125 järjestöä on allekirjoittanut lausunnon, jossa päätöstä kritisoidaan. Myös monet kehitysmaat kritisoivat päätöstä.

"Tarkkailijat ovat ilmastoneuvotteluissa kuin kanarialintu kaivoksessa. Se, että olemme paikalla, viestii ilmapiiristä, joka on avoin ja joka kestää julkisen tarkastelun. Estäminen osoittaa päinvastaista", kritisoi Maan ystävien juridisten asioiden johtaja Gita Parihar Oneworld-uutissivuston mukaan.

Lausunnossa on mukana muun muassa ammattiliittoja, kehitysmaa- ja naisjärjestöjä sekä myös suuria järjestöjä.

Bonnin neuvottelukierros on viimeinen ennen Pariisissa marras–joulukuussa käytäviä lopullisia ilmastoneuvotteluita, joissa on määrä solmia globaali ilmastosopimus. Maanantaina alkaneissa neuvotteluissa käsitellään kokouksen puheenjohtajien sorvaamaa uutta luonnosesitystä, joka kuitenkin herätti monien maiden vastustuksen jo alkuvaiheessa.

Luonnosta muutettiin tiistaina. Suomen pääneuvottelijoiden blogikirjoituksen mukaan tietyissä sen asiakohdissa on havaittavissa maiden neuvottelukantojen lähentymistä. Reutersin mukaan Ranskan ilmastosuurlähettiläs Laurence Tubiana on kuitenkin huolissaan Bonnin neuvotteluiden hitaasta edistyksestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia