Itä-Timorin vaalitulos ennakoi uutta hallituspohjaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Timorin vaalitulos ennakoi uutta hallituspohjaa

Viime sunnuntaina pidettyjen Itä-Timorin parlamenttivaalien alustava tulos enteilee uutta hallituspohjaa. Aikaisempi valtapuolue Fretilin kärsi selkeän tappion, mutta vaalitappiostaan huolimatta Fretilin on yhä Itä-Timorin suurin puolue.

Viime sunnuntaina pidettyjen Itä-Timorin parlamenttivaalien alustava tulos enteilee uutta hallituspohjaa. Aikaisempi valtapuolue Fretilin kärsi selkeän tappion ja sen kannatus putosi 57:stä 29 prosenttiin. Vaalitappiostaan huolimatta Fretilin on yhä Itä-Timorin suurin puolue.

Vaalien voittaja on entisen presidentti Xanana Gusmaon vasta perustettu CNRT -puolue (Congress for the Reconstruction of East Timor), joka sai 24 prosenttia äänistä. Vaalitulosta ei ole vielä virallisesti vahvistettu, mutta alustavia tuloksia ei ole kyseenalaistettu.

BBC:n mukaan Gusmao on käynnistänyt neuvottelut uudesta hallituksesta Itä-Timorin Sosialidemokraattisen puolueen ja Demokraattisen puolueen kanssa. Kolmen puolueen yhteenlaskettu ääniosuus on 51 prosenttia. Puolueet ilmoittavat tavoittelevansa vahvaa ja kestävää enemmistöä.

Fretilinin johtaja ja aikaisempi pääministeri Mari Alkatiri on myös neuvotellut muiden puolueiden kanssa, mutta kieltäytynyt yhteistyöstä Gusmaon CNRT:n kanssa.

BBC:n mukaan Fretilin tappio johtuu itätimorilaisten pettymyksestä puolueen hallitusvastuun aikaiseen hitaaseen kehitykseen. Fretilin on ollut hallituksen johtava puolue vuoden 2002 itsenäistymisestä lähtien.

Viralliset hallitusneuvottelut voivat alkaa kun maan vetoomustuomioistuin on hyväksynyt vaalituloksen. Sen jälkeen puolueet voivat pyytää toukokuussa valitulta presidentti Jose Ramos Hortalta lupaa hallitusneuvottelujen aloittamiseen.

Itä-Timor ajautui toukokuussa 2006 väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa kuoli yli 30 henkilöä ja tuhannet joutuivat pakenemaan kodeistaan. Väkivaltaisuuksia seurasi poliittinen kriisi. Se kohdistui silloiseen pääministeri Mari Alkatiriin ja pakotti hänet eroamaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia