Uutiset Työ kehitysmaissa

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen. (Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0 )

Kansainvälinen järjestöjen yhteenliittymä laskee parhaillaan, minkä verran työntekijöille kehitysmaissa pitäisi maksaa palkkaa, jotta se riittäisi elämiseen. Tähän mennessä elämiseen riittävän palkan minimi on laskettu 14 alueella Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Määritelmää tarvitaan, sillä monesti kansainväliset yritykset eivät tiedä, minkä verran alihankkijoiden työntekijät tienaavat. Lisäksi edes lainmukainen minimipalkka ei aina riitä elämiseen.

”Monet yritykset maksavat palkkoja, joilla työntekijät saadaan vain pysymään hengissä. Se ei riitä. Esimerkiksi Koillis-Intian Uttar Pradeshissa matonkutoja ansaitsee 73 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi 133 dollaria kuussa”, sanoo Reilu kauppa ry:n vaikuttamistyön päällikkö Tytti Nahi järjestön tiedotteessa.

Reilu kauppa on ollut mukana perustamassa Global Living Wage Coalition -verkostoa, joka parhaillaan tekee palkkalaskelmia.

Sen mukaan elämiseen riittävällä palkalla tarkoitetaan ansioita, jotka kattavat työntekijän ja hänen perheensä perustasoisen ruoan, asumisen, vaatteet, terveydenhoidon ja koulunkäynnin kustannukset. Lisäksi palkasta pitää jäädä hiukan säästöön pahan päivän varalle.

Laskelmia tehdään esimerkiksi selvittämällä paikallisia elinkustannuksia ja keskustelemalla ammattiyhdistysten kanssa.

Esimerkiksi vaatteiden ompelijat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa ansaitsevat tyypillisesti 79 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi uusien laskelmien mukaan 214 dollaria kuussa. Etelä-Vietnamissa Ho Chi Minh Cityssä tekstiilityöntekijät ansaitsevat keskimäärin 217 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi 290 dollaria kuussa, Reilu kauppa kertoo.

Järjestö toivoo, että yritykset käyttäisivät laskelmia työkalunaan.

”Pelkät laskelmat eivät tietenkään ole taikatemppu palkkojen paranemiseksi. Mutta ne tuovat yrityksille tärkeää tietoa. Toivomme, että laskelmat lisäävät yritysten, ammattiyhdistysten, julkisten toimijoiden ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä ihmisarvoisten palkkojen saavuttamiseksi”, Nahi sanoo.

Työ kehitysmaissa työtalouskauppa

Lue myös

Valkoisia puuvillankukkia pellolla
Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja.
(Kuva:
David Stanley
/
CC BY 2.0
)

Järjestöt: Maailmanpankin hankkeet yhteydessä pakkotyövoimaan Uzbekistanissa

Ihmisoikeusjärjestöjen selvityksen mukaan Uzbekistanin puuvillapelloilla hyödynnetään järjestelmällisesti pakko- ja lapsityövoimaa. Maailmanpankki tukee maassa maataloushankkeita, joista ainakin yhdessä on käytetty lapsityövoimaa.
Opiskelijoita Sierra Leonessa
Moni afrikkalaisnuori haaveilee muusta kuin maanviljelijän ammatista. Kuvassa äitiys- ja lapsiterveyden opiskelijoita Sierra Leonessa.
(Kuva:
H6 Partners
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Maanviljelijäksi ryhtyminen ei houkuta Afrikan nuoria

Afrikan työmarkkinoille tulee vuosittain miljoonia nuoria. He eivät haaveile maanviljelijän ammatista, mutta ilman maatalouden vetovoiman lisäämistä nuoria ei saada työllistettyä.
Automaatio uhkaa teollisuuden työpaikkoja kehitysmaissa. Kuva yövuorosta tonnikalatehtaassa Mauritiuksen Port Luisissa. (Kuva: Nasseem Ackbarally / IPS)

Robotit tekevät pian työt kehitysmaissakin

Automatisoitumisen pelätään vaikuttavan rajuimmin kehitysmaissa, koska niillä on heikot valmiudet reagoida muutoksiin. Kiinan ihme ei enää toistu.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.