Ilmaston lämpenemisestä valtavia muutoksia merissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmaston lämpenemisestä valtavia muutoksia merissä

Tutkijaryhmän mukaan ilmaston lämpeneminen asteella aiheuttaa merissä yli kymmenen kertaan suurempia muutoksia kuin maalla.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa merien eläin- ja kasvilajistoon suurempia muutoksia kuin maalla, todetaan kansainvälisen tutkijaryhmän Nature Climate Change -lehdessä julkaistussa tutkimuksesta.

Esimerkiksi kalojen, äyriäisten ja planktonin esiintymisalueet muuttuvat keskimäärin 72 kilometriä vuosikymmenessä, jos maapallon keskilämpötila nousee asteella. Joillakin lajeilla siirtymä voi tutkijoiden mukaan olla jopa 470 kilometriä.

Maalla elävät eläin- ja kasvilajit siirtyvät artikkelin mukaan huomattavasti hitaammin, keskimäärin kuusi kilometriä vuosikymmenessä.

Tutkijaryhmän työ perustuu 208 raporttiin meren eläimistä, eliöstöstä ja kaloista. Raporteissa seurattiin yli 800 lajia, muun muassa niiden levittäytymistä, runsautta, lisääntymisvauhtia sekä ikärakennetta.

"Tutkimustulokset olivat melkoinen shokki", totesi professori John Pandolfi, yksi artikkelin kirjoittajista.

Hänen mukaansa merkittävät muutokset meren eliöstössä ovat yllättäviä myös siksi, että meret imevät arviolta 80 prosenttia fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvasta lämpenemisestä, mutta merien suuren massan vuoksi niiden lämpeneminen on tapahtunut maata hitaammin.

Tutkijoiden mukaan suuret muutokset voivat aiheuttaa häiriöitä merien ravintoketjuihin ja sitä kautta puolestaan vaikuttaa kaikkeen merielämään sekä merien ravinnosta riippuvaisiin ihmisiin.

Tuloksista kertoi tutkimukseen osallistunut australialainen koralliriuttojen ja merentutkimukseen keskittynythuippututkimusyksikkö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia