Hyvinvointi ja sananvapaus laskussa Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hyvinvointi ja sananvapaus laskussa Irakissa

Irakin sodan päättyminen ei ole parantanut maan asukkaiden elämää, vaan yhä useampi kamppailee arjen kanssa.

Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan yhä useampi irakilainen kokee päivittäisen elämänsä vaikeaksi. Gallup-tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan vuonna 2011 oli nähtävissä selvä käänne huonompaan suuntaan.

Neljännes irakilaisista arvioi kärsivänsä päivittäisessä elämässään ja päivittäistä stressiä ja vihaa kokeneiden osuus on lähes tupalaantunut vuoden 2008 jälkeen, jolloin kysely ensimmäistä kertaa tehtiin.

Muihin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen maihin verrattuna kärsivien osuus Irakissa oli korkeimpien joukossa.

Viimeaikainen negatiivisten tunteiden nousu osuu herkkään kohtaan Irakissa, sillä Yhdysvaltojen joukkojen poistuttua maasta joulukuun lopulla useat shiia-alueille suunnatut pommitukset ovat nostaneet huolia uskonryhmien välisistä konflikteista.

Myös Irakin sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat säröilleet rajusti vuoden 2011 aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Maassa peloiteltiin, pahoinpideltiin ja pidätettiin vuoden aikana aktivisteja, mielenosoittajia ja toimittajia ja helmikuussa 2011 järjestö paljasti myös turvallisuusjoukkojen salaisen pidätyskeskuksen.

"Irak on nopeasti liukumassa takaisin autoritaariseen yhteiskuntaan", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:in Lähi-idän vastaava.

"Vaikka Yhdysvaltain hallitus on vakuuttanut, että se auttoi luomaan vakaan demokratian, todellisuus on, että se jättää jälkeensä orastavan poliisivaltion."

Kyselyn tekijöiden mukaan päättäjien tulisi pysyä valppaina kansan mielialojen suhteen, sillä vihainen kansa, jonka hyvinvointi vähenee, ei edistä vakautta. Egyptissä ja Tunisiassa samanlainen tyytymättömyys johti poliittisiin levottomuuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia