Uutiset

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW. (Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Vaikka populistipuolueet ympäri maailmaa ovat saaneet jalansijaa, viime vuosina ihmisoikeuksia myös puolustettiin poliittisten johtajien sekä yleisön aktiivisuuden ansiosta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Arvovaltainen järjestö julkisti tänään vuosiraporttinsa, jossa käsitellään viime vuoden ihmisoikeuskehitystä yli 90 maassa.

Järjestö pääjohtaja Kenneth Roth kirjoittaa raportin esipuheessa, että populistien etenemistä voidaan rajoittaa, kun johtajat toimivat vahvasti vähemmistöjä demonisoivia, ihmisoikeuksia vastaan hyökkääviä ja demokratiaa heikentäviä poliitikkoja vastaan. Jos taas valtavirtapoliitikot antavat vihaviesteille periksi, populistit menestyvät, hän toteaa.

Raportissa mainitaan muun muassa nämä viisi onnistunutta esimerkkiä ihmisoikeustaistelusta.

1) Ranskan taistelu ääriajattelua vastaan

Ranska onnistui taistelussa muukalaisvihamielisyyttä vastaan, kun presidentti Emmanuel Macron vastusti näkyvästi nationalistista Kansallinen rintama -puoluetta ja tuki demokraattisia arvoja. Hänen voittonsa osoitti, että ranskalaiset äänestäjät torjuivat Kansallisen rintaman politiikan. Nyt Macronin haasteena on noudattaa periaatteitaan, raportissa todetaan.

2) Puolan protestit

Vaikka Puolan yritykset heikentää oikeusvaltioperiaatetta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta ovat ihmisoikeuksien kannalta huono uutinen, hyvää kehitystä osoittaa raportin mukaan se, että sitä vastustivat sekä EU että kansalaiset laajoissa protesteissa. EU aloitti joulukuussa rankaisumenettelyn Puolaa vastaan.

3) Venezuelan protestit

Ihmiset lähtivät kaduille myös Venezuelassa, jossa presidentti Nicolás Maduro on vähentänyt valtion instituutioiden riippumattomuutta ja käynyt kovin ottein mielenosoittajia vastaan. Myös monet Latinalaisen Amerikan maat hylkäsivät perinteisen haluttomuutensa kritisoida naapuria ja lisäsivät painostusta, jotta Venezuelassa tehtäisiin ihmisoikeusuudistuksia, raportissa todetaan.

4) Vastaisku Trumpin politiikalle

Hollannin, Belgian ja Skandinavian maiden hallinnot johtivat hanketta, jossa perustettiin rahasto korvaamaan Yhdysvaltain presidentin Donalt Trumpin tekemät leikkaukset kansainvälisiin lisääntymisterveysohjelmiin, raportissa kiitellään. She Decides -aloitteessa on mukana myös Suomi.

5) Naisten oikeudet myötätuulessa

Raportissa listataan myös useita muita naisten oikeuksien edistysaskeleita. Esimerkiksi Yhdysvalloista lähti liikkeelle naisten mielenosoitus reaktiona Trumpin vaalivoittoon. Lopulta siihen osallistui miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron julistautuivat feministeiksi. Kanada teki tasa-arvosta keskeisen osan apuohjelmiaan ja Ranska ilmoitti uusista toimista sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan.

Tunisia, Jordania ja Libanon taas päättivät, etteivät raiskaajat voi enää välttää rangaistusta menemällä naimisiin uhrinsa kanssa.

ihmisoikeudetpolitiikkademokratia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.