Uutiset

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW. (Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 )

Vaikka populistipuolueet ympäri maailmaa ovat saaneet jalansijaa, viime vuosina ihmisoikeuksia myös puolustettiin poliittisten johtajien sekä yleisön aktiivisuuden ansiosta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Arvovaltainen järjestö julkisti tänään vuosiraporttinsa, jossa käsitellään viime vuoden ihmisoikeuskehitystä yli 90 maassa.

Järjestö pääjohtaja Kenneth Roth kirjoittaa raportin esipuheessa, että populistien etenemistä voidaan rajoittaa, kun johtajat toimivat vahvasti vähemmistöjä demonisoivia, ihmisoikeuksia vastaan hyökkääviä ja demokratiaa heikentäviä poliitikkoja vastaan. Jos taas valtavirtapoliitikot antavat vihaviesteille periksi, populistit menestyvät, hän toteaa.

Raportissa mainitaan muun muassa nämä viisi onnistunutta esimerkkiä ihmisoikeustaistelusta.

1) Ranskan taistelu ääriajattelua vastaan

Ranska onnistui taistelussa muukalaisvihamielisyyttä vastaan, kun presidentti Emmanuel Macron vastusti näkyvästi nationalistista Kansallinen rintama -puoluetta ja tuki demokraattisia arvoja. Hänen voittonsa osoitti, että ranskalaiset äänestäjät torjuivat Kansallisen rintaman politiikan. Nyt Macronin haasteena on noudattaa periaatteitaan, raportissa todetaan.

2) Puolan protestit

Vaikka Puolan yritykset heikentää oikeusvaltioperiaatetta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta ovat ihmisoikeuksien kannalta huono uutinen, hyvää kehitystä osoittaa raportin mukaan se, että sitä vastustivat sekä EU että kansalaiset laajoissa protesteissa. EU aloitti joulukuussa rankaisumenettelyn Puolaa vastaan.

3) Venezuelan protestit

Ihmiset lähtivät kaduille myös Venezuelassa, jossa presidentti Nicolás Maduro on vähentänyt valtion instituutioiden riippumattomuutta ja käynyt kovin ottein mielenosoittajia vastaan. Myös monet Latinalaisen Amerikan maat hylkäsivät perinteisen haluttomuutensa kritisoida naapuria ja lisäsivät painostusta, jotta Venezuelassa tehtäisiin ihmisoikeusuudistuksia, raportissa todetaan.

4) Vastaisku Trumpin politiikalle

Hollannin, Belgian ja Skandinavian maiden hallinnot johtivat hanketta, jossa perustettiin rahasto korvaamaan Yhdysvaltain presidentin Donalt Trumpin tekemät leikkaukset kansainvälisiin lisääntymisterveysohjelmiin, raportissa kiitellään. She Decides -aloitteessa on mukana myös Suomi.

5) Naisten oikeudet myötätuulessa

Raportissa listataan myös useita muita naisten oikeuksien edistysaskeleita. Esimerkiksi Yhdysvalloista lähti liikkeelle naisten mielenosoitus reaktiona Trumpin vaalivoittoon. Lopulta siihen osallistui miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron julistautuivat feministeiksi. Kanada teki tasa-arvosta keskeisen osan apuohjelmiaan ja Ranska ilmoitti uusista toimista sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan.

Tunisia, Jordania ja Libanon taas päättivät, etteivät raiskaajat voi enää välttää rangaistusta menemällä naimisiin uhrinsa kanssa.

ihmisoikeudetpolitiikkademokratia

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.