Suomi mukana tukemassa kehitysmaiden perhesuunnittelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi mukana tukemassa kehitysmaiden perhesuunnittelua

Suomi ohjaa tukeaan kehitysmaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Kokonaisuudessaan Suomen tuki on kuitenkin pienentynyt vuonna 2015 tehtyjen suurten kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi.

Kolme raskaana olevaa afrikkalaista naista

YK:n väestörahasto UNFPA työskentelee sen eteen, että maailmassa jokainen raskaus olisi toivottu, jokainen syntymä turvallinen ja jokaisen nuoren mahdollisuudet täyttyisivät. Kuva: Hien Macline / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomi tukee kehitysmaiden perhesuunnittelua yhteensä 21,3 miljoonalla eurolla. Tuki ohjataan pääasiassa YK:n väestörahasto UNFPA:lle ja kansainvälisille kansalaisjärjestöille. Tuesta ilmoitettiin viime viikolla Lontoossa pidetyssä kansainvälisessä perhesuunnittelukonferenssissa. 

Työtä tarvitaan etenkin nyt kun ilmapiiri seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia kohtaan on kansainvälisesti tiukentunut, tiedottaa ulkoasiainministeriö.

Päätös on osa kansainvälistä liikettä, jonka alkusysäyksenä toimi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tammikuussa voimaan saatettu aborttisäädös. Se poistaa Yhdysvaltain rahoituksen kaikilta ulkomaisilta järjestöiltä, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa. Käytännössä tukea leikataan kaikilta kansainvälisiltä väestöohjelmilta ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tukevilta järjestöiltä.

Kansainvälisen vastaliikkeen aloitti alun perin Hollanti kampanjallaan She Decides, jonka tarkoitus on ollut kerätä rahaa ja paikata Yhdysvaltojen aiheuttamaa rahoitusvajetta kansainvälisessä seksuaali- ja lisääntymisterveystyössä.

Kehitysmaissa elää edelleen noin 214 miljoonaa naista, joilla ei ole mahdollisuutta suunnitella kuinka monta lasta he haluavat hankkia ja milloin. Erityisen haasteen tulevaisuudelle asettavat kehitysmaiden suuret nuoret ikäluokat, jotka tarvitsevat ehkäisyvalistusta ja -palveluita.

”Niin kauan kuin vain alle puolet avio- tai avoliitossa elävistä afrikkalaisnaisista saa itse päättää seksistä ja ehkäisystä, on turha odottaa Afrikan väestönkasvun hidastumista. Kyse on paitsi jokaisen naisen omasta hyvinvoinnista, myös maailmanlaajuisista kehitystavoitteista”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Suomessa viime vuosien aikana tehdyt suuret kehitysyhteistyövarojen leikkaukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että tuki myös seksuaali- ja lisääntymiseterveydelle on merkittävästi pienentynyt.

Esimerkiksi Suomeni tuki YK:n väestörahasto UNFPA:lle oli viime vuonna vielä 19 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 summa oli jopa lähes 34 miljoonaa. Nyt julkistetusta tuesta sille suunnataan 18 miljoonaa euroa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveydelle myönnetty tuki ei näin lisää Suomen kehitysyhteistyövaroja, vaan se saattaa olla pois joltain muulta kohdealueelta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia