Gazan ystävänpäiväkukat jäivät myymättä rajasulun vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan ystävänpäiväkukat jäivät myymättä rajasulun vuoksi

Euroopassa suosiotaan kasvattanut ystävänpäivä on yleensä huippusesonkia palestiinalaisten kukkatarhoille Israelin miehittämällä Gazan kaistaleella. Tänä vuonna kukat päätyivät kuitenkin eläinten suihin.

Gazan suurimpiin kuuluvan kukkatarhan omistaja Majed Hadaeid, 43, katseli onnettomana, kun vuohet, lampaat, aasit ja kamelit pistelivät poskeensa neilikoita. Niitä kasvaa 30 eri väriä hänen 13 hehtaarin viljelmillään.

Hadaeidin kukat kulkevat yleensä Hollannin kukkapörssin kautta Euroopan markkinoille. Ystävänpäivä kuuluu huippusesonkeihin joulun ja äitienpäivän ohella.

Tänä vuonna vienti tyssäsi siihen, että Israel on sulkenut Gazan rajat ja vaatii kaiken vientitavaran kuljettamista oman alueensa kautta.

Vain viisi miljoonaa kukkaa

Gazalla on oikeus viedä tullitta 75 miljoonaa leikkokukkaa vuodessa Euroopan unionin alueelle.

"Tänä vuonna olemme onnistuneet toimittamaan vain viisi miljoona kukkaa", tuottajien yhdistyksen puheenjohtaja Mahmoud Khlaiel sanoo.

Normaalisti Gazassa tuotetaan marras–toukokuussa noin 60 miljoonaa kukkaa, mikä työllistää 4 000 henkeä.

Majed Hadaeid on joutunut irtisanomaan 200 työntekijää ja heittämään kukat rehuksi. Israelin "kollektiivinen rangaistus" maksaa hänelle yli puoli miljoonaa euroa, Hadaeid laskee.

Alueen menestyneimpiin yrittäjiin kuulunut Hadaeid on nyt ryhtynyt päivätyöläiseksi elättääkseen 13 lastaan. Hän kasvattaa kukkia vuokramaalla mutta pelkää menettävänsä koko bisneksen tulojen puuttuessa.

Israel palauttaa kukat Gazaan

Hadaeid korostaa, ettei kannata sen enempää palestiinalaishallintoa johtavaa Fatahia kuin Gazaa hallitsevaa radikaalia Hamasiakaan.

"En äänestänyt mitään puoluetta", Hadaeid vakuuttaa. Hän pitää Israelin koko Gazaan kohdistamia rangaistustoimia huutavana vääryytenä.

Tuottajien mukaan Israel painostaa heitä allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan he ovat lopettaneet kukkien viennin.

"Se [kukkien viennin lopettaminen] ei ole totta. Israel palauttaa kukat Gazaan, kun ne ovat menneet pilalle odottaessaan rajanylitystä. Tuottajat joutuvat silti maksamaan kuljetuskustannukset", Khlaiel kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia