Uutiset

EU:ta vaaditaan painostamaan Valko-Venäjää kovempaa

EU:n paheksunta tuli Valko-Venäjällä teloitettujen kannalta liian myöhään, sanoo Human Rights Watch.
(Kuva: Adil Nurmakov / cc 2.0)

EU:n pitäisi painostaa enemmän Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Hugh Williamson.

Valko-Venäjä teloitti maaliskuun puolivälissä kaksi miestä, jotka tuomittiin muun muassa 15 ihmisen kuolemaan johtaneista Minskin metroiskuista. Järjestöt ovat syyttäneet oikeudenkäyntejä epäreiluiksi, ja myös YK:n ihmisoikeuskomitea oli pyytänyt Valko-Venäjää odottamaan, kunnes omaisen komitealle jättämä vetoomus saadaan käsiteltyä.

Teloitukset tuomittiin kansainvälisesti, mutta Williamsonin mukaan liian myöhään. Hän on tyytyväinen siihen, että EU laajensi helmikuussa sanktioita Valko-Venäjää vastaan. EU:n pitäisi kuitenkin painostaa maata myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka antaa kesäkuussa raportin Valko-Venäjän tilanteesta.

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, joka käyttää kuolemanrangaistusta. Maan ihmisoikeuksien tila on heikentynyt entisestään joulukuussa 2010 järjestettyjen vaalien jälkeisten protestien jälkeen. Monia opposition jäseniä on vankilassa, ja ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia, asianajajia ja poliittisia aktivisteja ahdistellaan.

Valko-Venäjän demokratia ihmisoikeudetoikeus ja rikos Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.